Svein Erik Knoph er daglig leder for Kanalbyen i Kristiansand. Området skal bli en helt ny bydel på Sørlandet, og hittil har det blitt solgt rundt 300 leiligheter til en totalpris på over 1,3 milliarder. I utgangspunktet skal ytterligere 106 leiligheter legges ut for salg i neste byggetrinn til høsten, men nå frykter Knoph at det ikke vil la seg gjøre.

- Blir byggevareprisene liggende på dagens nivå, vil det være helt umulig å velte ekstrakostnadene over på salgsprisen, så da vil vi nok være tvunget til å utsette salgsstart til markedssituasjonen er mer avklart, sier han til Dagens Næringsliv.

Les også: Dårlig nytt for alle som skal bygge på huset: – En krevende situasjon

Knoph får støtte av bransje-kollegaer som forteller om en dramatisk situasjon. Jon Syrtveit, administrerende direktør i entreprenørselskapet Kruse Smith, forteller til Dagens Næringsliv at prisene på viktige varer har skutt til himmels. Blant annet har betongprisen gått opp over 30 prosent siden januar, og prisen på armeringsjern har gått opp med drøye 50 prosent.

Les også: Som å denge bikkja etter at den endelig har begynt å oppføre seg pent

Sjefen i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg hevder at faktorer som krigen i Ukraina, høye drivstoff- og strømpriser og en høyere rente er med på å skape 1den perfekte storm».

– Så dersom alt nå skulle stoppe opp, vil det få enorme konsekvenser. Og for første gang er det tilbudssiden som bremser veksten – før det er fare for at boblen sprekker. Våre økonomer mener konsekvensene av krigen vil vare lenge. De snakker om både fem og ti år. Det vi ser nå, er mye mer alvorlig enn under pandemiutbruddet for to år siden. Det er langt mer uro i bransjen nå, sier Sandberg til Dagens Næringsliv.