Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det hjem til mamma

Finanskrisen sender flere og flere voksne hjem til mamma.

Ifølge ferske tall fra Storbritannia har mer enn en halv million briter i alderen 35 til 44 det siste året blitt tvunget til å flytte hjem til foreldrene som en følge av finanskrisen, skriver Daily Mail.

De er en del av Boomerang-generasjonen.

Er du en del av boomerang-gererasjonen og har en god historie å fortelle? Ta kontakt med morten.karlsen@nettavisen.no

- Ingen vil flytte hjem når de er 40

James Tully er en del av generasjonen. Han forlot hjemmet da han var 16, men bor nå hjemme hos mamma igjen etter et samlivsbrudd.

- Det var for dyrt å gjøre noe annet. Ingen har lyst til å flytte hjem når de er 40. Men for meg har det blitt en god mulighet til å få bedre kontakt med moren min igjen, og det har også gitt meg tid til å bli klar i hodet, sier han.

Moren Cathie (56) sier hun er henrykt over å få ham hjem. Tre av hans søsken, Jody (20), Julie (24) og John (26) bor fortsatt i huset, dermed er det bokstavelig talt fullt hus hjemme hos familien i Islington i Nord-London.

Ifølge avisen flyttet James Tully hjem i april i år, men har nå planer om å komme seg ut av huset.

To millioner tvunget hjem
Totalt har nærmere to millioner briter blitt tvunget til å flytte hjem det siste året i Storbritannia.

Majoriteten av dem, en million personer mellom 18-24, har enten returnert hjem de siste 12 månedene eller utsatt flytteplanene fra hjemmet.

Ifølge undersøkelsen, utført av banken Abbey, frykter man nå de økonomiske konsekvensene dette kan få for foreldrene som nå må ta vare på barna sine.

Det siste året har britiske foreldre tatt ut nærmere en femtedel av sine sparemidler. De opplyser å ha gjort det på grunn av uventede utgifter, som at barna har flyttet hjem igjen.

- Sjokk for mange
- Det at de voksne barn flytter hjem igjen kan bli et sjokk for mange foreldre som har blitt vant til et roligere liv. Selv om mange foreldre kan leve med mer bråk og en større haug med skittentøyvask, er mange ikke forberedt på den finansielle siden ved at barna flytter hjem, sier en talsmann fra Abbey.

Høye boligpriser er også en av årsakene til at flere briter flytter hjem til foreldrene sine. Selv om også Storbritannia har opplevd fall i boligprisene som en følge av finanskrisen, er det fortsatt dyrt å kjøpe bolig.

Dermed hopper mange over på leiemarkedet.

Matt Hutchinson, er sjef for utleieselskapet Spareroom.co.uk. Han sier at folk over 35 nå er hans raskest økende kundegruppe.

- Denne trenden kommer trolig til å fortsette fram til boliger blir billigere og bankene løser opp på lånekriteriene. Storbritannia beveger seg mot å bli en nasjon av leietakere, sier Hutchinson til avisen.

Flere blir insolvente
Økningen av antall ikke-kredittverdige briter vil nå toppen neste år. Det er forventet at ytterligere 150.000 briter havner i denne gruppen, en økning på 15 prosent.

Majoriteten vil bli menn på mellom 26 og 45 år – og mange av dem vil ikke ha noe annet valg enn å flytte hjem til mamma.

Er du en del av boomerang-gererasjonen og har en god historie å fotelle? Ta kontakt med morten.karlsen@nettavisen.no

Kommentarer til denne saken