Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det høysesong for boligsvindel: Ekspert kommer med kraftig advarsel

Svindeljeger advarer mot falske boligannonser - og Forbrukerrådet gir ti råd til hvordan du unngår svindelfella.

- Svindelmetoden er gjerne rettet mot studenter som er desperate etter å finne bolig raskt, sier Ingrid Grav, svindeljeger i Danske Bank, til Nettavisen.

Hun forteller at mange risikerer å bli lurt til å betale for en utleiebolig som ikke finnes - eller som de ikke får tilgang til.

På denne tiden av året ser de nemlig en oppblomstring av en svindelmetode som det kan være lett å falle for om man ikke holder hodet kaldt.

- Det rammer dem som er på boligjakt, fordi det enten er falske annonser eller noen som skriver i grupper på Facebook at de leier ut en bolig, og folk går fem på, sier Grav.

- Tenkt deg om hvis utleier pusher på

Dette ser de nå tydelig i nabolandet vårt Danmark, men også her til lands finnes det.

- I Danmark har vi sett at falske Facebook-annonser fører til at folk fører over penger til den som utgir seg for å være utleier, og så finnes ikke boligen, sier hun.

- Hvis utleier pusher på, og sier at du kan flytte inn på dagen eller veldig raskt, så bør du tenke deg om, råder svindeljegeren.

Danske Bank kjenner imidlertid ikke til noen norske som har gått på svindelsmellen med falske boligannonser for bolig i Norge.

Det de derimot kjenner til, er nordmenn som har gått på denne svindelmetoden - bare rettet mot ferieboliger i utlandet.

- Folk har gått på en falsk annonse på for eksempel AirBnb, og så står de plutselig i Spania uten bolig, sier Grav.

Les også: Politiet advarer mot banksvindel på SMS

Frykter for hybelsmell

Forbrukerrådet frykter at mange vil gå på en hybelsmell i høst, og advarer mot å ta en bolig usett. Det kan nemlig bli en smertefull start på studielivet, gjør Pia Høst, avdelingsdirektør i Forbrukerrådet, oppmerksom på.

– Vi har faktisk hørt om folk som har betalt 20.000 på forhånd, og ankommer studiebyen sin, og oppdager at hybelverten ikke finnes, påpeker hun i en artikkel på Forbrukerrådet.no.

Hun forklarer at svindlerne kan ha lagt ut bilder av en bolig de ikke disponerer, som tillitsfull ungdom slår til på.

- Det er fryktelig trist, og en ordentlig dårlig start på den selvstendige tilværelsen, sier Høst.

En ny undersøkelse utført av YouGov på vegne av Forbrukerrådet, i perioden 23.-28.juni 2021, kom det også fram at flere var positive til å takke ja til en usett bolig. Noen sa også at det er noe de allerede har gjort.

- Sjekk leieprisene

Grav i Danske Bank anbefaler at man ikke stresser så mye med boligjakten at man glemmer sunn fornuft.

- Er prisen for god til å være sann, er den gjerne det. Sjekk leiepriser i markedet, og se hva lignende hybler eller leiligheter går for, sier hun.

Les også: Måtte ut med nesten 400 kroner for VM i døds: - Så ingenting

Hun påpeker også at det å leie en bolig etter du har sett en annonse på nett eller en melding i en Facebook-gruppe, er litt som å handle varer på for eksempel Finn.no - du kan møte på svindlere.

- Du må sørge for å få sett det du skal betale for - før du betaler. Helst bør du møte utleier ansikt til ansikt, og se boligen. Men har du ikke mulighet til å dra, bør du være skeptisk om utleier ikke vil ta et digitalt møte, sier hun.

- Du må få sett leiligheten ordentlig, og spør gjerne for å se at utleier er godt kjent med den. Stiller ikke utleier spørsmål til deg som leietaker, bør du også være skeptisk, sier Grav.

Grav sier at de oppfordrer alle som har blitt lurt av falske boligannonser til å anmelde forholdet til politiet.

Les også: Tusenfryd legger seg flate: – Vi er svært lei oss

Ti råd for å unngå svindelfella

- Svindelannonser og folk som prøver å lure oss kan man dessverre komme borti fra tid til annen, sier Caroline Skarderud, jurist i Forbrukerrådet, til Nettavisen.

Forbrukerrådet råder studenter og andre som er på hybeljakt til ikke å gi fra seg personopplysninger til ukjente sider eller å trykke på ukjente lenker.

- Hvis du ønsker å avtale visning med en utleier, holder det i massevis å avtale et tidspunkt med navn og telefonnummer. Du bør ikke inngå en husleieavtale før du har vært på visning, anbefaler hun.

Skarderud trekker fram flere råd Forbrukerrådet har til deg som er på leiejakt:

  • Se hybelen FØR du betaler
  • Sørg for å få kontrakt
  • Sjekk hva som er inkludert i husleien
  • Undersøk hvilke plikter du får
  • Merk deg oppsigelsestiden
  • Krev depositumskonto
  • Dokumenter skader på bolig med utleier ved både inn- og utflytting
  • Hold boligen i stand
  • Ikke undertegn for andre. I et kollektiv bør alle signere.
  • Klag hvis utleieren ikke gjør det han skal. Du kan få hjelp av Husleietvistutvalget, forliksrådet eller et konfliktråd.