Vi har lagt bak oss den dyreste uken med strøm i historien, og fredag er julaften her. Det betyr som regel både mange timers kokkelering og ofte en ekstra dusj.

Samtidig er et kuldeteppe i ferd med å etablere seg over store deler av Skandinavia og Nord-Europa.

Les også: Norge kuttet strømeksporten - prisen satt nye rekorder

Dyrt, men unngår ny prisrekord

Tall fra strømbørsen Nordpool viser at strømmen på årets julaften «selvsagt» blir veldig mye dyrere enn det vi er vant til, men at vi unngår de aller verste prisene. Årsaken er forholdsvis gunstige vindforhold, i kombinasjon med at det er lavere aktivitet på en dag som for mange er en fridag.

Gjennomsnittlig strømpris i Sør-Norge blir 2,01 kroner på julaften, ned fra 2,46 kroner torsdag. Inkludert alle avgifter og nettleie, betyr det en total strømpris på rundt 3,11 kroner (avhenger av strømleverandør og hvor du bor).

Prisen holder seg relativt jevn gjennom dagen, og det er ikke noen store pristopper verken på formiddagen eller ettermiddagen.

Som vanlig blir prisen i Midt- og Nord-Norge veldig mye lavere enn i Sør-Norge. Gjennomsnittsprisen i Nord-Norge blir bare 31 øre - rundt 1/7-del av prisen i sør.

Les også: Reagerer på Telenor-kompensasjon: - Ikke la luringene slippe billig unna

Ikke sjokkpriser noe sted i Europa

Nedgangen i priser i Norge, henger også sammen med at prisnivået i Europa også faller noe på julaften.

Faktisk får Sør-Norge noe av den høyeste prisen av våre naboland. Både Sverige, Finland, Danmark og Tyskland får lavere priser enn hva nordmenn må betale.