Nå er det lettere å få jobb

Etter flere tunge år begynner det nå å bli enklere å finne seg jobb. Ekspertene sier at det endelig er lys i tunnelen.

Til tross for at arbeidsmarkedet ikke er friskmeldt, merker bemanningsselskapene større pågang enn tidligere i år. Det er også færre vikarer i markedet på jakt etter jobb.

Ser en oppgang

Etter sommeren har trenden vært stigende. Aetat fikk 22.000 nye stillinger inn i sin database i løpet av november. Til sammenlikning var det måneden før 17.000 ledige stillinger, mot 20.000 i september og 18.000 i august.

- Vi kan bekrefte at det er en økning i antall ledige stillinger. Sesongkorrigert ser vi en oppgang denne høsten, sier analysedirektør Stein Langeland i Aetat til TV 2 Nettavisen.

Størst økning innen salg

Langeland kan fortelle at det er størst økning innen salg og markedsføring, samt i IKT-bransjen. Også bygg og anlegg og deler av industrien har flere ledige stillinger. Handelsnæringen har god tilgang, men ikke i like stor grad.

Den generelle trenden for oppgang i det totale arbeidsmarkedet gjelder også for midlertidige stillinger. Mellom 20 og 25 prosent av alle de ledige jobbene som Aetat får inn, gjelder vikariater.

- Det verste er over

- Vi har inntrykk av at det verste nå er over, og at markedet er i ferd med å snu. Vi ser også oppgang på internasjonale ledighetsbarometre, sier konserndirektør for informasjon og samfunnskontakt Truls Frogner i Manpower til TV 2 Nettavisen.

Frogner forteller at Manpower merker en gradvis økning i både faste og midlertidige stillinger. Men til tross for at det er et skifte på gang tar det lang tid før det slår fullstendig ut.

Prosjekter settes i gang

- Vi merker ikke veldig tydelig at markedet har løsnet, men vi merker at bunnen er nådd og at ting rører på seg igjen, sier avdelingssjef Christian Bratsberg i Top Temp til TV 2 Nettavisen.

Bratsberg tror imidlertid det er større psykologisk effekt enn reell effekt. Smitteeffekten ved at store næringslivsaktører kommer med positive signaler, gjør at andre selskaper henger seg på og tør å sette i gang med prosjekter de tidligere hadde lagt på is.

Færre vikarer i basene

Den største veksten merker den delen av Top Temp som driver med IT-bemanning. IT-bransjen snur seg raskere enn andre bransjer, både i oppgang- og nedgangstider.

Også antall vikarer har gått noe ned. Hos Top Temp er det flere vikarer enn tidligere som har fått seg jobb når bemanningsselskapet ringer. Vikarene får nå dessuten lettere jobb på egenhånd sammenliknet med tidligere i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.