Gå til sidens hovedinnhold

- Nå er det smart å leie

Eie eller leie? Se hva ekspertene mener.

KALKULATOR: Bør du leie eller eie - finn det ut selv

Tall fra Finn.no og Utleiemegleren viser at det nå er dobbelt så mange ledige utleieboliger som i fjor.

I november i fjor var det 4578 utleieboliger på Finn.no, men novembertallene for i år har økt til 8477. Utleiemegleren har økt fra 270 til 470, og Zett.no har økt fra 1656 til 1968.

- Når leieprisene øker, så er det også flere som ser muligheter for utleie. Når man samtidig har et eiemarked som går dårlig, så er flere som leier ut i påvente av bedre tider. Dette gjelder også nye boligprosjekter som man ikke får solgt unna, sier daglig leder i analysebyrået Makrosikt, Hans Petter Skogstad, til Nettavisen.

SELGE?Her står meglerne i kø

For dem som ikke har bolig og skal inn på boligmarkedet, er det nå smartere å leie. Boligprisene skal videre ned og verdifallet kan derfor bli stort

Når boligprisene stiger, lønner det seg ofte å eie bolig. Med synkende boligpriser er bildet et annet.

Velger å leie
Cecilie Stjernløw i Utleiemegleren ser tegn på en trend der flere velger å leie bolig, istedenfor å eie.

- Nordmenn har vært i en særstilling når det gjelder å eie bolig. I andre land er det mye vanligere å leie. Finansuroen kan gi støtet til en slik utvikling her i landet også, sier hun til Newswire.

Langsiktig perspektiv
- For dem som ikke har bolig og skal inn på boligmarkedet, er det nå smartere å leie. Boligprisene skal videre ned og verdifallet kan derfor bli stort, sier økonom Carsten O. Five til Newswire.

Han mener man må ha et langsiktig perspektiv på minst tre-fire år for at det skal lønne seg å kjøpe.

- Jeg ser stadig eksempler på at folk blir sittende med to boliger. Derfor råder jeg til å ikke kjøpe før man har solgt, da vet man hva man har å rutte med. Så kan man heller leie bolig en stund og følge med på utviklingen i boligmarkedet, sier han.

Mer fra Nettavisen Bolig:

Notar-meglernes nødhavn

- Boligprisene ned 20 prosent

Denne feilen kan koste hundretusener

Kan bli billigere å eie
Hans Petter Skogstad mener at prisene tidlig i 2009 vil falle såpass mye at det kan bli billigere å eie enn å leie.

- Trekker man inn alle kostnadene for å få fullfinansiere hele boligen kan det snart bli billigere å eie. Nå som renten er på vei ned, boligprisene på vei ned og leieprisene på vei opp, vil for eksempel en toroms nærme seg at det er billigere å eie den enn å leie den. Har du rimelig lang tidshorisont vil du utgiftsmessig komme gunstigere ut som eier i 2009, selv om du fullfinansierer lånet 100 prosent, sier han.

KALKULATOR: Bør du leie eller eie - finn det ut selv

Kommentarer til denne saken