Gå til sidens hovedinnhold

Nå er Ericsson konge igjen

Den svenske mobilstoltheten Ericsson er gjeninnsatt som konge ved børsen i Stockholm.

Nedturen for Sveriges største børsnoterte selskap har vært alt annet enn hyggelig for Medelsvensson. Proffene har nok tapt mest, men flere hundre tusen privatpersoner har også sett sparepengene fly ut av vinduet.

For halvannet år siden hadde Ericsson er børsverdi på usle 50 milliarder svenske kroner, og var med det Sveriges niende største børsnoterte selskap, ifølge Dagens Industri. Omtrent samtidig hentet den velrenommerte utstyrsleverandøren inn 30 milliarder kroner i frisk kapital. Likevel lurte mange på om Ericsson ville greie å overleve.

Ericsson-ledelsen forsøkte febrilsk å få skuta på rett kjøl igjen i månedene som fulgte. Tusener av arbeidsplasser gikk tapt i flere omganger med nedskjæringer. I januar i fjor hadde børsverdien økt til 120 milliarder kroner.

Sommeren 2003 kom en rapport som i praksis friskmeldte Ericsson, og børsoppturen frotsatte. Sist uke gjorde Ericsson-aksjen en nytt byks på 15 prosent etter at rivalen Nokia presenterte svært hyggelige tall for etterspørselen etter mobiltelefoner og infrastruktur i fjerde kvartal.

Framgangen har ført til at Ericsson igjen er Stockholmsbørsens suverent største selskap med en børsverdi på 260 milliarder kroner, tilsvarende 245 milliarder norske. Til sammenlikning har Statoil en børsverdi på knapt 170 milliarder norske kroner.

Reklame

NÅ: Stort salg på sport og friluft