Gå til sidens hovedinnhold

Nå er krona rekordsvak

Biffmiddagen på Kanariøyene blir stadig dyrere for Ola og Kari. Nå må du ut med over åtte og en halv krone for en euro. Så dyr har ikke euroen vært siden mars 1999.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har barbert bort mesteparten av renteforskjellen mellom Norge og utlandet i løpet av det siste året. Det har ført til at valutaspekulantene ikke lenger ser noen grunn til å løpe etter den norske krona.

- Mange aktører i valutamarkedet ser at norske renter vil være lave så lenge at det ikke lenger er interessant å sitte med posisjoner i norske kroner, sier senioranalytiker Eirik Larsen i DnB Markets til TV 2 Nettavisen.

Laveste på fem år

Før jul tok Gjedrem ekspertene på senga, og kuttet renta enda en gang. Det utløste et nytt, kraftig fall i kronekursen.

I løpet av julehelga ble euroen notert til 8,44 norske kroner. Så svak har ikke krona vært siden mars 1999. Inkludert fortjenestemarginen til banken, må du nå ut med cirka 8,60 kroner når du veksler norske kroner og kjøper euro over disk.

For folk flest betyr det at det blir dyrere å ta turen til de mest populære reisemålene i Europa. I tillegg blir det dyrere å kjøpe en lang rekke varer som importeres til Norge.

Gavepakke til industrien

På kort sikt er det norsk industri som sitter igjen med gevinsten etter det massive kronefallet vi har sett det siste året.

- Dette er en kronesvekkelse som først og fremst er veldig ønsket. Vi har vært i en situasjon hvor krona var veldig sterk, og det førte til problemer for norsk eksportindustri. Kronefallet har vært en gavepakke til industrien, sier DnBs Eirik Larsen.

Larsen tror ikke at kronefallet fortsetter de neste ukene og månedene, selv om Norges Bank skulle finne på å kutte renta også i januar.

- Vår gjeldende prognose er at det ikke blir noen videre kronesvekkelse. 8,30-tallet er et greit nivå for krona i 2004, framholder han.

Rekordbillig dollar

Den dyre euroen gjør utvilsomt ferieturen dyrere for tusenvis av nordmenn, men det finnes en brukbar trøst for de mest reisekåte av oss: Dollaren er nemlig rekordsvak i forhold til norske kroner akkurat nå. Fredag formiddag kostet en dollar rundt 6,65 kroner. Så billig har ikke dollaren vært for Ola og Kari Nordmann på nesten sju år.