Myndighetene har vært genuint bekymret for strømsituasjonen til vinteren og våren. Historisk lave kraftmagasiner og bekymring for om Europa i det hele tatt skulle ha noe strøm å tilby Norge når det ble som vanskeligst har ligget som mørke skyer over Norge i mange måneder.

Men nå har blodtrykket senket seg hos de ansvarlige. Analytikere har begynt å feste blikket mot neste vinter som det store problemet.

Kommende vinter ser nemlig ut til å løse seg ved fulle gasslagre i Europa og utsatt nedstenging av kjernekraftverk. Unntaket er Finland, som kan slite til etter at oppstarten av deres nye kjernekraftverk igjen har støtt på problemer. Det betyr at de blir mer avhengig av import fra Sverige.

Men gasslagrene er fulle fordi de har fått tilføres fra Russland gjennom hele våren, sommeren og deler av høsten. Nå er gassrørene trolig ødelagt permanent. Det blir ikke mer import i dem.

Ting ser mye bedre ut i Norge

En mild, vindfull og regntung oktober har gjort underverker for den norske kraftsituasjonen. Fornybarproduksjonen har vært høy i Europa, noe som har presset ned priser. Forbruket har vært lavere enn normalt og kraftmagasinene har fylt seg opp.

Samtidig tyder værvarslene på at også november skal bli mild, ifølge Klimavarsling.no. Det kan tyde på at magasinene vil fortsette å fylles opp i enda noen dager eller uker.

Nye tall fra NVE viser at de viktigste kraftmagasinene i Sør-Norge fortsatte å fylle seg opp i uken som gikk.

- Lav vannkraftproduksjon og mer tilsig enn normalt har bidratt til at fyllingsgraden i Sør-Norge har økt med 14 prosentpoeng de siste fem ukene. Vi har sjelden registrert en så stor økning i fyllingsgraden i sørlige i Norge i oktober, skriver NVE i sin ukesrapport.

Djevelsk gode tall

I det viktigste kraftområdet i Sørvest-Norge (NO2) økte vannstanden for femte uke på rad, og er nå et godt stykke over toppen før forrige vinter. Vannfyllingen er nå 66,6 prosentpoeng.

I forrige uke økte vannstanden med kraftige 2,2 prosentpoeng, tilsvarende 0,8 TWh.

Det betyr at vannmagasinene i sørvest har økt med hele 16 prosentpoeng på fem uker.

Også på Vestlandet var det en markant økning på 2 prosentpoeng, der man nå nærmer seg normalnivåene for årstiden.

Ifølge NVE forventes det at tilsiget vil ligget 50 prosent høyere enn normalen for i uken vi nå er inne i.

Mye tyder derfor på at det skal ekstraordinære hendelser til før rasjonering blir et tema til vinteren. Den typen nyheter har det vært tettere mellom enn normalt det siste året, noe som fører til at farenivået neppe senkes med det første.

Prisene har gått kraftig ned

Strømprisene i oktober har vært langt mindre kritiske enn de var tidligere i år, og snittprisen i Sør-Norge holder seg under 1,1 krone også onsdag.