LONDON/OSLO (Nettavisen Økonomi): Torsdag går britene til urnene for å stemme over en ny regjering. Spenningen er stor også i valutamarkedene for hva som skjer.

En undersøkelse fra analysebyrået YouGov undersøkelse gir de konservative 28 seters majoritet i parlamentet. Det er kraftig ned fra majoriteten de hadde bare for noen uker siden.

Valutaanalytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets sier til Nettavisen Økonomi at valutamarkedet har priset inn at de konservative skal vinne i dag. Pundet har styrket seg mye, etter at statsminister Boris Johnson i oktober utlyste nyvalg

- De konservatives økte oppslutning har vært bra for pundet, fordi en konservativ seier er det minst usikre utfallet, og markedet liker ikke usikkerhet. Med de konservative vet markedet hva det får, fordi da blir det en utmelding innen 31. januar.

Les også: Stor måling mot tory-seier

Mye tydeligere

Det britiske pundet har styrket seg mye i løpet av høsten og er på de sterkeste nivåene mot euro siden 2017.

12. august måtte man i det profesjonelle valutamarkedet ut med snaue 1,08 euro for et pund, i dag må man betale nesten 1,19 euro.

- Pundet ha styrket seg mye den siste tiden og grunnen til at det er at Boris Johnson har sett ut til å få flertall i parlamentet. Han har allerede en Brexit-avtale på plass, og med flertall kan den avtalen gå gjennom parlamentet og at vi skal skal få en endelig løsning på Brexit, sier Jane Foley, sjef for valutastrategi i Rabobank i London, til Nettavisen.

Hun mener imidlertid at det kanskje er for optimistisk, og peker på at en Johnson-seier også kan ende opp med å gi finansmarkedet utfallet de frykter aller mest, en hard brexit.

- Johnson må fortsatt forhandle en handelsvtale på få måneden. EU-forhandler Barnier har sagt at det kommer til å være vanskelig, som man også skulle vente. Faren da er at hvis disse samtalene ikke går så bra som ventet, kan mer ekstreme Brexit-tilhengere få gjennomslag for en hard brexit, noe som er verst tenkelige utfall for pundet, sier hun.

Pundet har i løpet av få måneder styrket seg med 8-9 prosent mot nøkkelvalutaer som euro og dollar. Spørsmålet blir da hvor mye det kan svekke seg hvis situasjonen blir uavklart.

Foley understreker dermed at det er veldig mye usikkerhet rundt valget.

- Meningsmålingene har vist et flertall for De konservative, og skjer det, vil pundet styrke seg. Hvis det ikke skjer, vil pundet fallet. Men selv om det skjer, er det veldig mange forskjellige ting, som kan skje. Blant annet har Liberaldemokratene åpnet for å støtte en Johnson-regjering mot løfter om en ny avstemning. Noe sånt er det veldig vanskelig å handle på, sier hun.

Venstreradikale Jeremy Corbyn, som er sjef for arbeiderpartiet Labour, er ingen mann som finansmarkedene har mye til overs for. Foley tror imidlertid ikke Corbyn-regjering trenger å bli en katastrofe for pundet.

- Blir han mye sterkere enn før, er det en bekymring, men regjerer han sammen med mer moderate krefter som Liberaldemokratene så det kanskje greit. Det gjelder spesielt ettersom en slik sammensetning nesten helt sikkert vil få gjennom en god Brexit-avtale, hvis det blir noen Brexit i det hele tatt i det tilfellet, sier hun.

Les også: Boris Johnson gjemte seg i kjøleskap for å slippe unna intervju

Flere prosent

Også Bernhardsen venter en svekkelse hvis det ikke blir flertall til Johnson.

- Vi har ikke regnet på hvor mye svekkelsen kan bli. Jeg tror ikke hele styrkingen reverseres, men pundet kan svekke seg flere prosent, tror Bernhardsen. Og mot kronen har altså pundet styrket seg enda mer.

Nordea Markets har ingen formening om det mest sannsynlige scenariet av valget torsdag. Bernhardsen sier meningsmålingene til YouGov har en bra historikk, men det var en bom mellom spådommer og utfall da britene stemte om brexit i juni 2016.

For ferierende nordmenn på øyriket er utviklingen langt mer ekstrem.

Sjokkutvikling

I sommer slapp nordmenn unna med 10,7 kroner for et pund, før vekslingsgebyrer og marginer. Skal du til England i dag for å gjøre juleshoppingen, må du ut med over 12 kroner, og langt over 12 kroner med bankenes påslag (se grafen under).

- Det er to historier her, kombinasjonen av styrking av pundet og en kraftig svekkelse av kronen, kommenterer Bernhardsen.

Les også: Utlendingene kjøper opp Norge - kronen reagerer ikke som normalt

- Men hvis det blir en brexit, er det egentlig bra for pundet?
- En del av forklaringen bak et sterkere pund er også at sannsynligheten for en hard brexit er blitt lavere. Det foreligger en avtale som tilsier at Storbritannia forlater den europeiske unionen på relativt ordnet måte.

- Skulle det derimot bli en hard brexit uten handelsavtale, vil det være mer negativt for Storbritannias økonomi og dermed svekke pundet.

- Hva er en uavklart situasjon som kan svekke pundet?
- Det skal veldig mye til for at det blir et rent flertall for Labour. En uavklart situasjon er et vippeparlament der de konservative ikke får rent flertall, men må søke støtte fra andre. Da er ingenting avgjort.

Ferdig med Brexit

Bernhardsen skriver i en morgenrapport at pundet har styrket seg på at de konservative tar valgseieren og dermed får britenes utmeldelse av EU - Brexit unnagjort. Men skulle valget gi en mer uavklart situasjon, kommer det ny usikkerhet inn i markedet. Da blir det trolig gi en betydelig svekkelse av pundet igjen

Nordea-analytikeren mener at dagens parlamentsvalg i Storbritannia blir helt avgjørende for hvordan Brexit utfolder seg videre. De konservative har altså hatt et komfortabelt forsprang på Labour på meningsmålingene, men akkurat i det siste har Labour knappet inn på forspranget.

DNB Markets gjør i sin morgenrapport et poeng av at pundet de seneste to månedene har styrket seg med nesten 8 prosent mot dollar. Årsaken er at et rent flertall for de konservative vil bety Brexit med Johnsons avtale innen fristen 31. januar.

Les også: Tror USA-ferie skal bli vesentlig billigere

Langvarig usikkerhet

Det vil i så fall skje etter 3,5 år med forhandlinger og usikkerhet. Men pundet svekket seg med nesten 1 prosent onsdag morgen som følge av den nye målingen fra YouGov.

Investorene ser imidlertid fortsatt ut til å ha troen på flertall til Johnson og de konservative, ifølge DNB. Det kan dermed gå mot en Brexit-avtale om halvannen måned.