Mandag ble de første champagnekorkene sprettet i den luksuriøse fjellbyen Davos i Sveits. Det er klart for det årlige elitemøtet i regi av World Economic Forum (WEF). I spissen står Norges egen WEF-direktør Børge Brende som arrangør for møtet, som varer til og med fredag 20. januar.
Årets store tema er «samarbeid i en splittet verden», med energisikkerhet og klimaendringer som de viktigste stikkordene. Det storslåtte møtet er kjent for å samle selveste kremen av kremen fra hele verden, og det er få til stede som ikke styrer en av verdens største bedrifter, eller har betydelig politisk makt.
Byen er kjent for å være blant de vakreste alpebyene, og det bor vanligvis kun 11.000 i landsbyen. Under konferansen er det flere tusen av verdens fremste næringslivstopper, politikere og lobbyister som tar over landsbyen.
Les mer: Legestudiets sjef slår hardt tilbake mot Gunhild Stordalens påstander – mener dette er feil
Norsk elite i Davos
Oljemilliardæren Kjell Inge Røkke har fått tittel som spesialemissær i WEF, og har sammen med direktør Kimberly Mathisen skrevet et brev til toppmøtet om bruk av havet som del av klimapolitikken. Norsk næringsliv er godt representert på konferansen, med Stein Erik Hagen, Johan H. Andresen, styreleder og eier i Ferd, samt hans datter, Katharina Andresen. DNB-sjef Kjerstin Braathen er også blant de norske deltakerne.
Les mer: Gunhild Stordalen legger seg langflat: – Jeg er lei meg
Stiv pris
Prisen for å delta på konferansen er nok noe i det stiveste laget for vanlig folk eller store deler av norsk næringsliv. Selve deltakeravgiften er på 19.000 dollar, eller omtrent 188.000 kroner. I tillegg kommer den årlige avgiften for medlemskapet i organisasjonen, som er på 52.000 dollar.
Med andre ord må du punge ut drøyt 703.000 kroner om du skal troppe opp i Davos.
Denne prisen gjelder ikke politiske utsendte, som deltar som gjester, og ikke fra næringslivet.
Og det er hvis du går for den billigste løsningen. Det er mange deltagerpakker som går langt over denne prisen. Det er verken tatt med transport eller opphold i utregningen, som trygt kan beskrives som svindyrt.
Les mer: Coop utbetaler milliardbeløp: – Rekordhøyt
Fra den norske regjeringen er det også solid oppmøte. Den tidligere direktøren av WEF i perioden 2014-2016, Espen Barth Eide (Ap), er på ny tilbake på elitesamlingen. Men denne gangen har han møtt opp med den norske pengesekken som klima- og miljøminister.
Utviklingsminister Anne Beate Tvinnereim (Sp) deltar også på konferansen, og oljefondssjef Nicolai Tangen har også tatt turen.
Les mer: Slår alarm om Tesla-biler: – Kollaps
– Reiser med rutefly
– Hvordan reiser Barth Eide til Davos, og hvilke kostnader er det knyttet til deltakelsen?
– Klima- og miljøminister Espen Barth Eide reiser med vanlig rutefly. Det er ingen kostnader knyttet til selve deltakelsen. Han betaler for hotell / mat som på andre reiser, svarer kommunikasjonsrådgiver Jo Randen i Klima- og miljødepartementet.
Les også: Matbransjen sjokkerer: – Kjøttprisene må kraftig opp
På spørsmål om formålet med reisen og hva ministeren ønsker å oppnå, er det flere saker på agendaen. Naturavtalen fra Montreal, som handler om økt satsing på å bevare natur og viktige naturtjenester, og møter om den globale plastavtalen.
– Det blir også paneler om veien fram til neste klimatoppmøte, COP28, herunder om energiomstilling, avkarbonisering og grønt skifte, sier Randen til Nettavisen.
I tillegg skal han representere Norge på et møte i noe som kalles «First Movers Coalition», som består av selskaper og stater som ønsker å gå raskere fram til null utslipp, ved nye forpliktelser, som å benytte utslippsfritt stål eller lignende.
Les mer: Gilde-produsent får tyn: – Vil hindre billigere kjøtt til nordmenn
Minst 1.000 privatfly
På tross av skarp kritikk mot armadaen av privatfly som inntar toppmøtet hvert år, er det få tegn til at tradisjonen endrer seg med det første. I 2019 var det estimert at 1.500 privatfly ville landet i forbindelse med konferansen. I fjor endte tallet opp på 1.040 privatfly. Den korteste reisen med privatfly var på 21 km, og 67 flyturer med privatfly var på under 10 mil.
Det er antatt at tallet vil være omtrent det samme i år. Klimautslippene for en slik mengde privatfly tilsvarer omtrent 350.000 privatbiler som reiser samme strekning. Da er det kun regnet med biler som har et gjennomsnittlig forbruk av bensin og diesel.
Les også: Toppøkonom går imot typisk investeringsråd: – Det var gårsdagens verden
– Rett og slett tragisk
Kommunikasjonssjef Aud Nordø i Greenpeace Norge reagerer kraftig på antallet privatfly som inntar alpebyen.
– Europa opplever de varmeste januardagene som noen gang er registrert, og samfunn i hele verden kjemper mot ekstremvær. Samtidig reiser de rike og mektige til Davos i ultraforurensende privatfly for å diskutere klima og ulikhet bak lukkede dører. Det er rett og slett tragisk, sier Nordø til Nettavisen.
Organisasjonen vil forby bruken av privatfly og kortdistanseflyvninger i Europa der det allerede finnes gode togforbindelser.
– Davos har en høyst fungerende jernbanestasjon, likevel er det noen som velger privatfly istedenfor å ta toget for en 21 km lang reise. Det er vel ingen som tror at dette er de menneskene som skal kunne løse de store klimautfordringene verden står overfor? spør hun.