I fjor vår vedtok Stortinget å fryse sin egen lønnsvekst inntil en ny kommisjon hadde vurdert lønnsnivået.

Kommisjonen gikk inn for å beholde dagens system med politikerbestemt lønn. Nå har et samlet presidentskap i Stortinget, bestående av Ap, Frp, Høyre og Sp, levert en innstilling til sine kollegaer.

De slår fast at lønna til statsministeren, statsråder og stortingspolitikere er «en politisk mer enn en faglig avgjørelse».

Les mer: Kraftige reaksjoner på gjenåpningen: – Dette henger ikke sammen

Lønnsfrysen i 2020 kom etter initiativ fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet, som nå tar til orde for nye lønnskommisjoner.

På torsdag skal Stortinget stemme over å godta rapporten og avslutte lønnsfrysen. Rødt fremmer nå et forslag om å kutte stortingslønna med 20 prosent.

– Jeg hadde vært flau hvis jeg hadde vært Støre eller Vedum. Skal vi få ned forskjellene og gjøre noe med at norske politikere har blitt en lønnsadel er svaret kutt, ikke kommisjoner, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Les også: Koronakommisjonen skal granske vaksineringen

Både Ap og Sp sier til Nettavisen de skal stemme for innstillingen, som slår fast at stortingslønna er «rimelig i forhold til det generelle lønnsnivået og den generelle lønnsutviklinga».

Stortingslønna er i dag på 987,997 kroner i året.

Skulle politikerne gi seg selv samme lønnsvekst som partene i arbeidslivet ble enige om - på 2,7 prosent - vil stortingslønna øke til 1,014,672 kroner.

Les mer: Knallhard koronabeskjed til Raymond Johansen: – Dette burde bekymre sterkt

Har bedt om lønnsfrys

I vår har både Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum krevd lønnsfrys blant statlige ledere. Begge ønsker en ny kommisjon til å vurdere lønnsnivået.

– Vi vil ha en lederlønnskommisjon som også skal se på lønningene til politikere og mener lønningene til stortingsrepresentantene bør fryses mens kommisjonen jobber. Det bør skje nå, i solidaritet med alle som sliter, sa Støre til VG i mars.

Signalene fra Støre og Vedum får Moxnes til å steile.

– Jeg utfordrer Senterpartiet og Arbeiderpartiet til å la handling følge ord, og ikke bare ha det i kjeften.

Les mer: Nytt knivangrep i Oslo hver tredje dag - Nå skal regjeringen stoppe gjengene

– De prøver å framstå tydelige og handlekraftige i mediene, men her ser vi at de har en lang vei igjen å gå. De snakker om lønnsfrys og kommisjoner, men vi ser at problemet ikke løses av flere utredninger.

– Det trengs handling, og partier som mener alvor med å få ned forskjellene i Norge burde være i stand til å begynne med sine egne frynsegoder.

– Ikke vår primærpolitikk

– Ja, men vår primærpolitikk var ikke dette arbeidet, svarer Arbeiderpartiets Masud Gharahkhani på spørsmål om partiet støtter innstillingen som gir Stortinget tilbake kontrollen over egen lønn.

Gharahkhani viser til Arbeiderpartiets forslag om å fryse lønnen inntil en ny kommisjon har vurdert statlige lederlønninger. De vil ikke stemme for Rødts forslag.

Les også: Rasmus Hansson: - Skal kjøre min gamle dieselbil til den detter fra hverandre

– Vi kommer ikke til å stemme for noen løse forslag fra Rødt. Arbeiderpartiet har en større plan, som inkluderer toppledere i staten og de statseide selskapene, og som krever at vi kommer i regjering. Det presidentskapet nå har behandlet, er oppfølging av et utvalg med begrenset mandat som høyreflertallet satte ned i fjor. Det har vi ikke noe sterkt forhold til.

Senterpartiets mann i presidentskapet, Nils T. Bjørke, sier at Sp vil stemme for innstillingen.

– Senterpartiet kommer til å stemme for de faglige rådene og anbefalingene fra Godgjørelsesutvalget som de kommer med i sin rapport.

Videre sier han at Sp ønsker at en uavhengig kommisjon skal bestemme politikerlønnen. Det til tross for at de nå skal stemme for fortsatt politisk kontroll over egen lønn.

– Vi mener at lønnen til politikerne skal settes etter innstillingen fra en uavhengig lønnskommisjon, dette for å sikre uavhengighet i lønnsfastsettelsen.

Les mer: KrFs velferdsbonanza: - Støter bort velgere som er økonomisk ansvarlige

Frps representant i presidentskapet, Morten Wold, sier følgende:

– Dette dreier seg om prinsippene for godtgjøring, ikke størrelse eller regulering. Det er nå foretatt en gjennomgang som gir en fremtidig fornuftig regulering av godtgjørelsen man mottar for å være stortingsrepresentant.

Rister på hodet

SV har også levert egne forslag til votering i Stortinget.

De foreslår at stortingslønna reduseres til 845.000 kroner i året. Det er et kutt på 145.000 kroner.

Partileder Audun Lysbakken er skuffet over kommisjonen og presidentskapet.

– Dette er utrolig skuffende. Her har man hatt et år med utredning og behandling, og så blir det ikke gjort noen ting. Dette er grønt lys for en ny lønnsfest for politikerne, sier han til NRK.

Les også: Gir klimaendringer skylda for covid-19: – På tide å roe seg ned

Moxnes rister på hodet over flertallet på Stortinget. Rødt har også levert inn et forslag som sier at stortingspolitikere ikke kan motta stortingslønn og godtgjørelser fra folkevalgte verv i kommuner og/eller fylker samtidig.

– Nå har de store etablerte partiene konkludert med at de er fornøyd med sin egen lønnsvekst, og ikke vil gjøre noe med systemet som sikrer stortingsrepresentanter og statsråder millionlønn, sier han oppgitt.

Gharahkhani ber Rødt-lederen om å roe seg ned.

– Moxnes må roe seg ned. Han mener selv at han fortjener flere hundre tusen mer enn en gjennomsnittlig industriarbeider eller helsefagarbeider. Han forklarte det nylig i VG med at stortingsarbeidet var så spesielt. Han om det.

Han sier Ap vil opprette en ny kommisjon dersom de vinner valget.

– Vi fikk ikke flertall for en lederlønnskommisjon som inkluderer toppledere i staten og de statseide selskapene. Vi vil fryse politikerlønna til den er på plass, og kommer derfor til å stemme for frys også i år.