Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan du endelig søke om nasjonalt ID-kort

Kortet skulle ha vært klart for flere år siden.

Politiet skriver i en pressemelding at norske statsborgere kan søke om ID-kort, og at det er frivillig å søke om det.

- Du søker om ID-kort på samme måte som pass. Du bestiller time på politiet.no, og kan søke på alle pass- og ID-kontorer i Norge, sier assisterende politidirektør Håkon Skulstad.

Les også: De nye ID-kortene skal komme denne måneden

ID-kortet er like sikkert som passet, og det er kun politiet som har myndighet til å utstede kortet.

- Kriminalitetsforebyggende tiltak

Det nye kortet forventes å komme til stor nytte i kampen mot ulike former for kriminalitet.

- Dette er et viktig kriminalitetsforebyggende tiltak, og bidrar til å forebygge ID-misbruk og annen alvorlig kriminalitet som arbeidslivskriminalitet, menneskehandel og terror, sier Skulstad.

Les også: Arbeidsinnvandrere kan få nasjonalt ID-kort

For alle som skal søke om ID-kort, kreves det at man tar med passet sitt for å legitimere seg selv.

På bordet i mange år

Det første forslaget om nasjonalt ID-kort for nordmenn kom allerede i 2007, men realiseringen av kortet har siden da blitt utsatt og utsatt. ID-kortet skulle opprinnelig vært klart i desember 2016, men slik gikk det ikke.

- Arbeidet med innføring og teknologiutviklingen av nye pass og ID-kort har vært mer komplisert enn antatt, og flere forutsetninger har endret seg underveis. Det har oppstått store forsinkelser, og kostnadene er blitt langt høyere enn først antatt. Det tar politiet på stort alvor, sa Skulstad til Aftenposten i fjor høst.

ALLTID OPPDATERT: Siste nytt fra inn- og utland i Nettavisens nyhetsstudio

De fleste utsettelsene har vært begrunnet med kravene til sikkerhet. Politiet skrev også tidligere i år at kortet kunne ha blitt utsatt nok en gang på grunn av koronapandemien, men nå er altså ventetiden over.

- Vi gratulerer

Skatteetaten er også glad for at de nye, nasjonale id-kortene endelig er klare.

- Vi gratulerer Politidirektoratet med godt og grundig arbeid med de nye nasjonale ID-kortene. Dette er et viktig steg i arbeidet med sikker identitet. Vi er spesielt fornøyd med at det nå ved hjelp av høyoppløselig ansiktsbilde er knyttet biometri til ID-kortene. skriver skattedirektør Nina Schanke Funnemark i en e-post til Nettavisen.

- Videre er det er viktig at utenlandske borgere med norsk ID-nummer også får rett til et nasjonalt ID-kort. Dette vil sikre dem mot ID-misbruk, og vil sikre samfunnet mot bruk av falske identiteter, legger hun til.

Les også: Flere avslørt med falske pass og ID-dokumenter enn noen gang

Et nytt ID-kort kan også bli et viktig verktøy i kampen mot det ulovlige arbeidsmarkedet.

- Vi vet at det svindles med falske identiteter. Manglende mulighet til å legitimere seg på en troverdig måte i samfunnet gjør at vi risikerer å dytte mennesker i sårbare situasjoner over til useriøse aktører og bidrar til å opprettholde det svarte arbeidsmarkedet. Sikker ID-forvaltning er et viktig ledd i å hindre at dette skjer, forteller Funnemark.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken