Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan flere få høyere rente

DnB Nor har allerede satt opp renta. Nå vurderer flere banker det samme.

Den internasjonale finansuroen blir mer og mer merkbar her i landet. Mandag ble det også kjent at storbanken Lehman Brothers kollapset i USA, og børsene raste, deriblant Oslo Børs.

Som følge av finansuroen satte DnB NOR opp renta på boliglån med 0,30 prosentpoeng mandag.

Beste nominelle rente for boliglån hos DnB NOR, innenfor 60 prosent av verdigrunnlaget, blir etter endringen 7,25 prosent.

- Den internasjonale finansuroen påvirker nå også Norge, i form av høyere renter på bankenes innlån. Når vår råvare blir dyrere må vi øke prisene våre, opplyser informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR.

NY TJENESTE:
Sjekk om du kan spare minst 5000 på lånet

- Nordea diskuterer renta.
Mandag har også Nordea diskutert hva de skal gjøre med utlånsrenta.

- Vi diskuterer hva vi skal gjøre med renta, men det er på bakgrunn av at pengemarkedsrenta har vært høy en god stund, og ikke som følge av det som har skjedd de siste dagene, sier kommunikasjonsdirektør Rune Sjøhelle i Nordea til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nordea skal fortsette med rentediskusjonene tirsdag. Ifølge Sjøhelle er det for tidlig å si hva de kommer til gjøre med renta.

- Det er verdt å merke seg at det har vært mer tydelig det siste året at pengemarkedsrenta er mer viktig enn styringsrenta fra Norges bank. Nå har de to skilt lag, og det blir mer og mer tydelig at det er markedsrenta som bestemmer hva lånerenta blir, fordi det er vår innkjøpspris, sier kommunikasjonsdirektøren.

- Må regne med høyere rente
Fokus Bank sier at kundene må regne med en høyere rente fremover.

- Vi har ingen umiddelbare planer om det, men sjansen for at vi vil sette opp renta fremover er absolutt til stede, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Langli i Fokus Bank til Nettavisen mandag kveld.

Fokus Bank økte utlånsrenta forrige gang i slutten av august.

- Det er ikke noen tvil om at sånn som finansuroen har utviklet seg, og når vi ser hvordan den virker inn på markedet, er det nok en god sjanse for at kundene fremover må regne med et noe høyere rentenivå, sier Langli.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kanskje økning tidlig i høst
Også Skandiabanken vurderer nå om de skal øke utlånsrenta.

- Vi har en fortløpende vurdering av situasjonen, men vi har ingen umiddelbare planer nå de nærmeste dagene og den nærmeste tiden om å heve renta. Men det kan være aktuelt med en rentejustering tidlig på høsten, sier informasjonssjef Johnny Anderson i Skandiabanken til Nettavisen.

Anderson tror utlånsveksten vil ha noe å si for hva de ender opp med.

- Men nå er nok DnB NOR i en situasjon hvor de er litt mer avhengig av innlån i pengemarkedet enn det vi er, påpeker han.

Skandiabanken økte renta forrige gang den 4. juli.

- Vi sitter litt og vurderer situasjonen, og har ikke fattet noen beslutning om renta per i dag, gjentar Anderson.

Halvorsen: - Renta vil øke
Mandag ettermiddag sa finansminister Kristin Halvorsen at hun tror norske lånekunder får svi på grunn av krisen i økonomien.

- De pengene som bankene låner i markedet, blir dyrere på bakgrunn av finansuroen. Der kan det hende at lånekunder vil merke en noe høyere rente enn de ellers ville hatt, sa Halvorsen til TV 2.

Finansministeren var imidlertid ikke bekymret for bankene i Norge.

- Norske banker er solide. Vi hadde vår bankkrise for 15 til 20 år siden, og har høstet erfaringer med det. Og vi har gode sikringsordninger, sa hun.

Kommentarer til denne saken