Så sent som 21. januar i år mente analytiker Bengt Kirkøen i Fondsfinans at DnB NORs resultater og egenkapitalbeholdningen i konsernet tilsa at det ikke blir noen emisjon i den norske bankgiganten.

Nå er imidlertid bildet snudd helt på hodet.

Torsdag meldte konkurrenten, svenske SEB, en emisjon på 15 milliarder kroner.

Det har fått Kirkøen til å revurdere sin analyse.

Nå kan konsernsjef Rune Bjerke i DnB NOR måtte gjøre musiker Ravi's ord til sine og lufte e-ordet for sine aksjonærer: Emisjon.

Forventer emisjon
Katastrofetall i den internasjonale bankverden, svenskenes gigantemisjon og fallende verdi på DnB NORs aksje trekker alle i én og samme retning.

- Det er utvilsomt priset inn forventninger om at det også blir en emisjon i DnB NOR. Det er bare å se på aksjekursen, sier Kirkøen til Dagens Næringsliv.

Og nå venter enda flere dårlige nyheter på å nå bankene.

Spår kollaps
Torsdag gikk nemlig sjeføkonom David Karsbøl i Saxo Bank ut og spådde europeisk bankkollaps.

Årsaken er lån til vekstøkonomiene i de tidligere øst-blokklandene. Disse regionene har i årevis vært helt avhengige av gigantlån fra europeiske storbanker for å vokse.

Nå kommer smellen.
En inntørket kapitalstrøm, krakk i bolig- og aksjemarkedene og kjempefall i realøkonomien på grunn av sviktende etterspørsel har ført til stor usikkerhet rundt regionenes mulighet til å betale tilbake lånene på flere billioner dollar.

- Bankene er allerede dårlig kapitalisert, og dette kan føre til kollaps for flere av dem, sier Karsbøl til Finansavisen.

Én av bankene som er satset sterkt i dette området er DnB NOR. Karsbøl mener den norske gigantbanken må belage seg på enda vanskeligere tider i kvartalene som kommer.

- Hitill har bankene skrevet ned råtne lån for rundt én billion dollar av en forventet total på tre billioner. Det betyr at vi bare har lagt bak oss en tredjedel av krisen. Det kan godt ta mellom to og tre år før nedskrivingene avtar, sier Karsbøl.