*Nettavisen* Økonomi.

Nå kommer feriepengene

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

I dag får 130.000 arbeidstakere feriepenger. Er du en av dem?

12.06.09 07:24

Norges 2,9 millioner lønnsmottakere kan glede seg over stadig større feriepengeutbetalinger. I år får hver av oss i gjennomsnitt 45.384 kroner i feriepenger.

- Vi får stadig mer i feriepenger. Det skyldes både solid lønnsvekst de siste årene og at feriepengegrunnlaget er på 12 prosent for folk flest, sier direktør Gabor Molnar i analyseselskapet Experian i en pressemelding.

Og det beste av alt - ventetiden er over!

Les også: Når kommer skattepengene?

- Kommer fredag
I dag kan alle statlig ansatte glede seg over årets største enkeltutbetaling. Ifølge kommunikasjonssjef Frode Jacobsen i Fornyings- og administrasjonsdepartementet er feriepengene på vei inn på konto.

- Feriepengene kommer fredag, bekrefter Jacobsen overfor Nettavisen.

Dermed kan rundt 130.000 statlig ansatte gå helgen i møte med feitere lommebok enn vanlig.

- Mye til oppussing
I fjor fikk nordmenn utbetalt totalt 119 milliarder kroner i feriepenger, mens beløpet i år er 131 milliarder kroner. Økningen på 12 millioner skyldes ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå og Experian en økning i folks bruttolønn.

- Dette er en stor sum. Erfaringsmessig varierer det veldig hva vi bruker feriepengene på. Noen bruker feriepengene på oppussing, mens andre bruker dem til avkorting av smågjeld og til å nedbetale lån, sier Molnar til Nettavisen.

Molnar sier at det er vanskelig å anslå hvor stor andel av feriepengene som går rett til feriebudsjettet.

- Det varierer veldig avhengig av hvilken situasjon hver enkelt er i, hvor mye som går til ferie og hvor mye som går til for eksempel nedbetaling av gjeld, sier han.

Mange spørsmål
For mange, særlig de som nettopp har byttet jobb eller de som ikke har vært i jobb så lenge, er det mye usikkerhet knyttet til feriepenger.

Ferieloven inneholder en rekke bestemmelser om hvem som har krav på feriepenger, hvordan de tjenes opp og hvordan de skal utbetales.

For eksempel sier ferieloven at feriepenger skal tjenes opp året før ferien skal avvikles. Har man ikke vært i jobb i fjor, har man fortsatt rett på ferie, men ikke på feriepenger.

Dersom man har byttet jobb og krever å få pengene utbetalt med én gang, skal det trekkes 50 prosent skatt av pengene. Venter du derimot til etter årsskiftet, er ikke feriepengene skattepliktige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.