Nå kommer inkassokravet

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Mange tok Kristin Halvorsens råd om å shoppe til det svir litt for bokstavlig. Nå kommer inkassosakene.

Før jul oppfordret finansminister Kristin Halvorsen og resten av den rødgrønne regjeringen folk om å shoppe til de droppet for å holde næringslivet i gang.

Det tok åpenbart Ola og Kari Nordmann på alvor.

Kanskje litt for mye på alvor.

Nå kommer nemlig tallene som viser at flere nordmenn enn noen gang tidligere har betalingsproblemer.

Inkassobransjen tror 800.000 nordmenn kommer til å få inkassokrav mot seg innen året er omme.

Milliardøkning
I løpet av 2008 gikk antall inkassosaker rett i taket. På dette året alene mottok inkassobyråene mer enn 4.4 millioner krav til inndriving. Den samlede summen på kravene var 54,3 milliarder kroner.

Ifølge en pressemelding fra Kredittilsynet er dette en økning på 9 milliarder kroner.

Totalt klarte selskapene å drive inn 16,5 milliarder kroner, en økning på 1,6 milliarder kroner.

Ifølge Kredittilsynet er tallene et tegn på at stadig flere får betalingsproblemer, men også at mange har evne og vilje til å betale for seg når de får krav rettet mot seg.

- Det spesielle er at hele 60 prosent av sakene gjøres opp i løpet av en måned. Det betyr at de fleste som får sendt saker til inkasso har betalingsevne, men at andre faktorer spiller inn. For mange er det manglende oversikt over inkomne regninger, sier leder Baard Sig. Bratsberg i Norske Inkassobyråers Forening til Nettavisen.

Forenignslederen sier hovedregelen når man får et krav mot seg er å ta kontakt med fordringshaver og inkassoselskap for å se om man kan komme til en minnelig ordning.

Han får støtte av Agnes Bergo i Pengedoktoren.no.

- Men man bør reagere tidligere. Dersom saken har gått til inkasso har man allerede fått minst én purring og et inkassovarsel. Får du dette bør du ta kontakt med kreditor. Forklar kreditor din situasjon og spør hva vedkommende kan gjøre for å hjelpe deg. Da er det vanligvis mulig å komme til en ordning ettersom det dyrere også for kreditor dersom saken blir sendt til inkasso. Bli enig om en betalingsdato og overhold den datoen, sier Bergo til Nettavisen.

Går saken likevel til inkasso er det litt andre regler som gjelder.

Harde tak
- Går saken til inkasso må du forberede deg på litt hardere forhandlinger, men det går an å lage avtaler også med inkassobyråene. Det kan også være fornuftig å sjekke mulighetene for å få hjelp i banken din, for eksempel med et kortsiktig lån. Min erfaring er at bankene er velvillige til å hjelpe kundene sine i slike situasjoner, men under forutsetning av at du har vist betalingsvilje og -evne tidligere. Det vil si at du har et godt kundeforhold der du tidligere har vist at du betaler dine lån og renter til riktig tid. Man kan også gjøre betalingsavtaler med inkassobyråene, men disse vil gjerne ha dokumentasjon på hva som gjør at du kan betale gjelden om for eksempel tre måneder dersom du ikke kan dekke gjelden idag, sier Bergo.

Bratsberg mener også at veien til å komme seg ut av et økonmisk ufør går gjennom dialog.

- Som regel kan man komme til en avtale om hvordan denne gjelden skal betjenes, og vi ser også at 95 prosent av sakene som behandles av våre medlemmer løser seg uten at man går til rettslige skritt, sier Bratsberg.

Han og bransjen har gitt ut seks råd til dem som får inkassokrav mot seg.

Her er bransjens inkassoråd:
1. Åpne konvolutten. Mange med betalingsproblemer utvikler ”vinduskonvolutt-syken”, der nye purringer bare legges til side uten å bli åpnet. Det fungerer dårlig – du må ta tak i problemet

2. Kan du ikke betale ved forfall? Ta kontakt med inkassobyrået med en gang. Hvis du viser evne og vilje til å gjøre opp for deg, finner dere som regel en løsning.

3. Prioriter inkassogjeld. Inkassogjelden blir dyrere jo lenger du utsetter den. Kontakt andre kreditorer før deres regninger forfaller, for å se om du kan få utsettelse eller mulighet til å dele opp summen i mindre avdrag. Skaff deg oversikt over økonomien din.

4. Svært mange inkassosaker skyldes forbruksgjeld. Finn ut hvilke utgifter som er nødvendige, og hvor du kan kutte. Synes du det er vanskelig, tilbyr alle kommuner i Norge en gratis økonomisk rådgiver som kan hjelpe deg.

5. Gjør opp før saken havner i rettsystemet. Å få et inkassokrav er dyrt, men å havne i namsretten er enda verre. Der kan du i verste fall få en kjennelse om tvangssalg av eiendelene dine.

6. Ikke ta opp nye lån eller bruk kredittkortet for å dekke gammel gjeld. Ny gjeld løser ikke årsaken til dine økonomiske problemer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag