Gå til sidens hovedinnhold

- Nå kommer nytt rentekutt

Sentralbanksjef Svein Gjedrems tale i formiddag styrker troen på at det kommer flere rentekutt i høst, ifølge ekspertene. Økonomene i DnB mener imidlertid bunnen er nådd.

I foredraget som ble holdt i Trondheim holder Gjedrem seg til det rentesynet som ble presentert i forbindelse med det forrige hovedstyremøte i Norges Bank.

Det betyr at det fortsatt er en åpning for ytterligere rentekutt i løpet av høsten. Det var på forhånd spekulert i hvor vidt Gjedrem ville benytte anledningen til å endre grunnholdning, og dermed signalisere at rentefesten var over for denne gang.

- Dette gjør han ikke, og dermed blir det et signal i seg selv, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

- I realiteten betyr det at sentralbanken har en nedsiderisiko på rentesiden. Vi vurderer det som mest sannsynlig at det kommer et kutt på et halvt prosentpoeng ved neste rentemøte, sier han videre.

Nordea Markets har vært blant de få som har trodd på at rentebunnen skal lavere enn dagens nivå på 3,0 prosent. Bruce sier at troen nå er styrket på at det kommer flere kutt.

Også sjeføkonom Nils-Terje Furunes i Gjensidige NOR holder en knapp på rentekutt 17. september. Den troen er ikke svekket etter sentralbanksjefens tale tirsdag.

- Nei, det betyr vel at de er i rute, sier han til TV 2 Nettavisen.

Til tross for en tiltakende kjøpefest blant folk flest, ser Furunes ikke noen grunn til at Gjedrem skal stramme renteskruen riktig enda. Sjeføkonomen viser til veksttallene fra Statistisk sentralbyrå, som ble publisert tirsdag morgen. De viser at norsk økonomi fortsatt er nær frysepunktet.

- Det at veksten i bruttonasjonalproduktet i andre kvartal kom inn svakere enn ventet, tilsier at det ikke er betenkelig å gå ned på renta, sier Furunes.

Rentemarkedet reagerte også momentant på talen til Gjedrem. Korte renter sank betraktelig etter at innholdet i foredraget var kjent.

Det er samtidig tydelig at sentralbanksjefen nå er mer usikker på den videre rentesettingen, enn tidligere. I foredraget framhever Gjedrem at den lave renta neppe er kommet for å bli.

”Hvis husholdningene legger til grunn at det lave rentenivået vil vare ved, kan det private forbruket øke mer enn vi har lagt til grunn. Veksten i boligprisene og i husholdningenes låneopptak kan igjen tilta”, skriver han i manuskriptet til foredraget.

Økonomene i DnB Markets mener at foredraget vanskelig kan tolkes som et signal for at et nytt rentekutt er på vei.

- Vi står fortsatt ved at rentebunnen trolig er nådd. Det er en liten tone i retning for at Norges Bank er litt mer usikre enn de var ved forrige korsvei, men det er få argumenter som gjør at vi føler at et ytterlig rentekutt er mer trolig nå, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal til TV 2 Nettavisen.

Aamdal tror Norges Bank opprettholder grunnholdningen ved neste rentemøte, men at det vil komme positive makrotall i september og oktober som gjør et nytt rentekutt unødvendig.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping