Gå til sidens hovedinnhold

Nå kommer sjokkregningen

- Håper ikke for mange fryser innendørs

- Strømforbruket på Romerike var 15,2 prosent høyere denne desembermåneden enn det var i samme måned i fjor, opplyser informasjonssjef Morten Schau i Hafslund, ifølge Romerikes Blad.

I Oslo var økningen «bare» 6,1 prosent og i Asker og Bærum 11,8 prosent.

- Det er åpenbart at kulda har rammet hardere på Romerike enn andre steder, sier Schau.

Vil koste dyrt
Og det kommer til å koste oss dyrt. For i tillegg til at forbruket har økt, har som kjent strømprisene også skutt i været.

Hafslunds beregninger viser at en normal romerikshusstand som betalte 1.976 kroner for strømmen i desember i 2009, må betale 3.538 kroner for årets siste måned i 2010. Det er en økning på nesten 80 prosent.

For november og desember samlet sett er økningen drøyt 60 prosent, eller nesten 2.300 kroner.

Brukte 250 GWh
- Men hvordan det slår ut for den enkelte kommer selvsagt an på hvilken strømleverandør man har og hva slags avtaler som er inngått. Det er mange varianter i markedet, påpeker Schau.

Det totale strømforbruket på Romerike var 250 millioner kWh i desember. I samme måned for ett år siden var forbruket 217 millioner kWh.

Økningen tilsvarer et normalt årsforbruk av strøm for 1.650 eneboliger og en prisøkning på over 125 millioner kroner.

Tenker på de eldre
Velleder Gorm Sverre Sivertsen på Strømmen bygger nytt hus med vedfyring. Selv tenker han på eldre i gamle hus som sparer på strømmen nå som prisene stiger.

42-åringen er leder av et vel med nær 800 medlemmer. Hovedsakelig består medlemsmassen av husstander.

- Og store deler av boligmassen i Strømmen er eldre hus. De koster det mer å varme opp, sier Sivertsen.

Betaler du for mye for strømmen? Her kan du sjekke prisene!

Bygd uten pipe
Han er ikke bekymret for strømregningen for november/desember.

- For jeg vet det koster, så jeg har satt av litt ekstra. I tillegg har jeg begrenset strømforbruket til et minimum, og fyrer hovedsakelig med ved når jeg skal ha opp temperaturen, sier Sivertsen.

Strømprisene er ikke noe velforeningen kan behandle eller gjøre noe med, men Sivertsen tenker likevel på dem som sliter med de økende prisene.

- Bygningsforskriftene har endret seg opp gjennom tidene. Det var sågar en periode det ble bygd hus her uten pipestokk. Nå håper jeg bare at ingen gamle sitter hjemme og sparer strøm og fryser, sier Sivertsen.

Dobbel isolasjon
Vellederen er for tiden opptatt med å bygge nytt hus på en fraskilt del av sine foreldres tomt på Strømmen.

- De nye forskriftene gjør jo mye for å få mer energieffektive hus, men jeg forsikrer meg i tillegg om nok isolasjon. Helt sikkert dobbelt av det som har vært vanlig, forteller husbyggeren.

I tillegg får det nye huset vedfyring.

- Jeg bygger ikke nytt i dag uten å ta med mulighet for vedfyring. Det er egentlig det jeg fyrer mest med i dag, så det må jeg ha i nytt hus, forteller han.

Bør regulere fyllingsgrad
Sivertsen har tatt høyde for økte strømpriser og har ikke tenkt så mye over hva som burde gjøres for å holde strømprisen nede.

- Og i forhold til resten av Europa er vel ikke strøm dyrt her hos oss, sier han.

Samtidig er det klart at Norge har et tøffere klima enn mange andre land.

- Kraftprodusentene klager over manglende vann i magasinene, samtidig som de har solgt kraft ut av landet hele sommeren. Kanskje burde det settes et tak på hvor mye de kan tappe magasinene om sommeren, slik at vi er sikret nok og fornuftig priset strøm her hjemme om vinteren, foreslår Sivertsen.

Les flere nyheter hos: Romerikes Blad

Reklame

Sikre deg sommerens morsomme lesestoff

Kommentarer til denne saken