Øyvind Teige i Fredrikstad og samboeren visste ikke om de skulle le eller gråte da han fikk boliglånstilbud av en lokal bank.

- Det var nesten latterlig. Det beløpet de tilbød meg hadde kanskje holdt til en fritidsbolig i Sverige uten innlagt vann og elektrisitet, forteller han til Nettavisen.

God økonomi og litt egenkapital
Med en samlet husstandsinntekt på nærmere 700.000 kroner per år, trygge jobber, ingen gjeld, ingen betalingsanmerkninger og et sekssifret beløp i egenkapital trodde Teige det skulle være en smal sak å få boliglån.

- Vi ønsker å kjøpe huset vi i dag leier og kontaktet derfor flere banker for å forhøre oss om lån. Responsen vi fikk var mildt sagt overraskende, sier Teige.

I dag betaler samboerparet 11.500 kroner i leie per måned. Dersom paret hadde fått ett boliglån med 3,5 prosent nominell rente ville det holdt til å betjene et lån på i overkant av 2,5 millioner kroner.

Ubrukelig lånetilbud
- Vi tror vi kan få kjøpt huset for litt over 2 millioner kroner, men akkurat nå ser det nesten umulig ut, sier Teige og viser til «lånetilbudet» han fikk fra en lokal bank.

Den lokale banken tilbød paret maksimum 630.000 kroner. 41-årige Teige er oppgitt.

- Jeg har arbeidet siden jeg var 15 år, jeg har eid tre hus, men jeg har aldri opplevd slike tilstander som det er i bankene nå. Hvorfor er det blitt så vanskelig å få låne penger til egen bolig, spør han, og minner om at for ikke lenge siden var det nok for banken å ha pant i boligen folk kjøpte.

Politikerne må på banen
Teige mener det er en jobb for politikerne å få bankene til å endre praksis.

- Slik det er nå er det jo håpløst for ungdommer uten egenkapital å få etablert seg med eget hjem, sier han.

Nettavisen har kontaktet flere banker for å høre hvorfor Teige og samboeren har så store vanskeligheter med å få lån. Ingen av bankene vil kommentere enkeltsaker.

Kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon letter litt på sløret:

- Det er helt klart at kravene til å få boliglån har økt. Tidene da du fikk lån til over pipa er definitivt over. I hovedsak skyldes dette lærdommer etter finanskrisen og i tråd med anbefalinger fra Norges bank og Kredittilsynet har bankene økt kravene til egenkapital i boliglånssaker, sier Osland.

Han opplyser at for å få boliglån i dag må kunder flest kunne stille 20 til 25 prosent i egenkapital.

- Hovedårsaken er at risikoen for tap på boliglån har økt. Men i løpet av det siste året har vi sett at situasjonen er i ferd med å snu noe. I Norge har vi fått en kraftig rentenedgang og norsk økonomi klarer seg bedre enn fryktet. Men tidene da folk fikk lån til over pipa kommer nok ikke tilbake, sier Osland.

Spar!
- Høye krav til egenkapital gjør det svært vanskelig for ungdommer i etableringsfasen å komme seg inn på boligmarkedet. Hva kan de gjøre?

- Vi ser stadig oftere at foreldre stiller opp som kasujonister. Men for folk som ikke har foreldre som kan stille opp, er løsningen å leie for noen år. De kan leie en nøktern bolig og bruke noen år på å spare. Så får heller boligkjøpet komme litt senere i livet enn det vi har vært vant til, sier Osland.

Fikk telefon
For Teige ser det ut til at boligdrømmen allikevel kan gå i oppfyllelse.

- Vi har akkurat fått en telefon fra en saksbehandler i Fredrikstad kommune. Det ser ut til at vi har muligheter å få finansiering via Husbankens Startlån, sier en oppstemt Teige.

Egenreklame:

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm: Bytt strømleverandør og spar tusener.
Minrente: Bytt bank gratis og spar 5000 kroner i året.
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndtverkere.
MinKreditt: Finn det billigste forbrukslånet