Nå øker prisene - igjen

Foto: (Ruter)

Under ett år etter forrige prisøkning, må du igjen regne med å betale mer for å kjøre kollektivt i Oslo.

25.01.10 08:04

1.mars i fjor ble billettprisene for kollektivtrafikken i Oslo og Akershus justert opp.

Fra 1.februar er det igjen nye priser som gjelder. Alle prisene på voksenbilletter i Oslo skrues opp, og noen blir opptil 20 kroner dyrere enn dagens takster.

Ti kroner dyrere
Et flexikort på åtte klipp, for voksne, koster i dag 180 kroner. Om litt over en uke vil denne koste ti kroner mer, nemlig 190 kroner. Barnas flexikort vil øke med fem kroner til 95 kroner.

Den samme prisøkningen gjelder for 7-dagerskort for voksne, som snart vil koste 210 kroner i stedet for 200. For barn vil prislappen gå fra 100 til 105 kroner på 7-dagerskortet.

Økning også på studentkortet
Ved forrige prisøkning ble prisene på månedskort beholdt uforandret. Det skjer ikke denne gangen, og både studentkortet og 30-dagersbilletten blir dyrere.

Studentkortet koster i dag 330 kroner, men vil fra 1.februar bli ti kroner dyrere.

30-dagersbilletten vil derimot øke dobbelt så mye, og går fra å koste 550 kroner til 570 kroner for voksne, mens den vil koste 285 kroner for barn i stedet for 275.

Én krone dyrere enkeltbillett
I dag koster en forhåndskjøpt enkeltbillett for voksne 25 kroner, mens den for barn koster 13 kroner. Voksne må snart belage seg på å betale én krone mer, mens barnebilletten forblir uendret.

Kjøper du derimot enkeltbillett om bord på kollektiv transport, betaler voksne i dag 36 kroner og barn 18 kroner. Fra 1.februar koster den 40 kroner for voksne, og 20 kroner for barn.

Også 24-timerskortet forblir uendret for barna, og vil fortsatt koste 35 kroner. De voksne opplever derimot en prisøkning på fem kroner – fra 65 til 70 kroner.

Vil øke punktligheten
Gry Isberg, informasjonssjef i Ruter, sier til Nettavisen at prisøkningen kommer for å øke punktlighet og hyppighet i forhold til t-banen. Hun syns generelt sett at Ruter opererer med lave priser - også etter prisøkningen 1.februar.

- Undersøkelser viser at kundetilfredsheten skyter i været med renere busser, trikker og t-baner.

- Men tror du ikke mange er mer opptatt av lave priser, enn at t-banen skal være ren?

- Ifølge undersøkelser er folk mindre opptatt av prisen. De viktigste faktorene for at folk skal velge kollektivt, er punktlighet, hyppighet og rene, fine omgivelser. Da ønsker flere å bruke kollektivt, fordi vi har et bedre tilbud, mener hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.