Nå øker prisene igjen

Ferske tall viser at Norge er i ferd med å bli dyrere igjen. Det er særlig klær, bensin og matvarer som stiger i pris.

13.04.04 10:44

Den såkalte kjerneinflasjonen økte med 0,3 prosent fra mars i fjor til mars i år. På forhånd var det ventet en vekst på 0,1 prosent.

Det viser ferske tall Statistisk sentralbyrå presenterte tirsdag.

- Prisøkningen er godt over hva vi hadde ventet. Det er særlig kraftige utslag på klær og skotøy, hvor vi hadde ventet en oppgang i prisene men ikke så mye. I tillegg trakk prisene på matvarer høyere enn ventet, sier analysesjef Erik Bruce i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,4 prosent fra februar til mars. Samlet har prisene sunket med 0,6 prosent over de siste 12 månedene. Hovedårsaken til dette er fallet i strømprisene.

Prishopp på klær og bensin
Oppgangen i kjerneinflasjonen skyldtes prisøkninger på flere tunge komponenter spesielt klær, bensin og transporttjenester.

Klesprisene økte med 4,0 prosent fra februar til mars. Prisene på skotøy viste en noe mer beskjeden prisoppgang med 1,3 prosent.

Bensinprisene og prisene på transporttjenester steg med henholdsvis 2,9 og 2,6 prosent fra februar til mars. Blant transporttjenestene steg prisene på flyreiser mest med 3,7 prosent, men også prisene på passasjertransport på vei og passasjertransport med jernbane, t-bane og trikk viste en prisoppgang med respektive 2,8 og 1,4 prosent.

Kjerneinflasjonen er konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer. Det er også dette tallet Norges Bank studerer med argusøyne.

Rentebunnen nådd?
Forrige måned viste kjerneinflasjonen negativ vekst på 0,1 prosent. Det var første gang på lang tid at Norge opplevde deflasjon. I mars har prisene altså begynt å røre på seg igjen.

Prisveksten vil trolig være utslagsgivende for renteutviklingen i tiden framover. Norges Bank opererer med mandat der renta skal settes slik at inflasjonen ender på 2,5 prosent to år fram i tid. Hvis prisveksten nå viser tegn til vekst kan det bety at rentebunnen er nådd for denne gang.

- Det er helt klart at sannsynligheten har økt for at Norges Bank ikke kutter renta ved neste ukes hovedstyremøte, sier Bruce.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag