Tirsdag ble regjeringen enige med SV om statsbudsjettet for neste år. SV har fått gjennomslag for en rekke endringer og regjeringen har sikret flertall for budsjettet.

Én av endringene er formuesskatten på boliger verdt over 10 millioner kroner, som er det SV definerer som «luksusboliger».

Budsjettet legger opp til at «dyre» primærboliger skal verdsettes til 70 prosent av verdien som formue. Endringen betyr at alle som bor i slike boliger blir rikere på papiret når formuesskatten skal beregnes.

Les også: Fant gigasum til de som sliter med privatøkonomien

– Slår ut i pressområdene

I dag blir verdien over ti millioner verdsatt til 50 prosent, mot 70 prosent etter endringen. Primærbolig skal fortsatt verdsettes til 25 prosent på de første ti millionene.

Flere vil dermed havne over grensen for innslagspunktet i formuesskatten og må betale mer i skatt. Kun boliger som er nedbetalte vil rammes av endringen.

På Finn kan man i Oslo finne alt fra rekkehus på vestkanten til treromsleiligheter i sentrum og eneboligerNordstrand som går for over ti millioner kroner.

Nettavisen har snakket med eiendomsmegler Nils Nordvik om hvordan dette vil slå ut.

– Nordvik, det sies at det er en seier for SV at vi nå får en skatteskjerpelse for primærboliger over ti millioner. Hva vil du si til det?

– Det vil nok slå ut en del for de som bor i pressområder, i de større byene. Men i distriktene, selv om prisene stiger også der, ligger de fleste boligene under ti millioner, så der har det ikke så mye å si, sier Nordvik til Nettavisen.

– De straffer altså litt mer de som bor i byene og som har boliger verdt mer enn ti millioner.

Se videointervju med Nils Nordvik her:

– Ekstra skatt til folket

– Du kjenner eiendomsmarkedet godt. La oss se på Oslo, en leilighet/bolig til ti millioner, kan det kalles «luksusbolig»?

– Nei, jeg synes ikke det. Går du opp til 12–15 millioner, er du mer i luksussegmentet. Men dette rammer de over ti millioner. Det er litt merkelig, satsene er skjerpet fra 25 til 50 prosent – og nå ytterligere til 70 prosent. Dette er en ekstra skatt til folket, mener Nordvik.

– Særlig for SV er det viktig at såkalte «rikinger» straffes, men her det kanskje litt mer middelklassen som rammes?

– Her straffes ikke bare rikingene, og rikingene har også råd til å betale denne skatten. Men det er verre med alle de andre, som også må leve med renteøkninger fra 2 til 4 prosent. De befinner seg helt klart i middelklassen.

– Hva får du på markedet til ti millioner, for eksempel i Oslo?

– Det spørs hvor i Oslo du kikker. På Oslo vest får du ikke noe hus til denne prisen, men du kan få noen leiligheter, 2–3 roms leiligheter, avhengig av om de er nye eller gamle. På østkanten får du rekkehus og kanskje halvparten av en tomannsbolig.