Gå til sidens hovedinnhold

Nå parkerer Norwegian skandaleflyet Boeing 737 Max 8

Få minutter etter britiske myndigheter stengte luftrommet for Boeing 737 Max, varsler Norwegian at de setter sine 18 fly på bakken. Nå faller selskapet på børs.

I en melding sier Norwegian at de midlertidig parkerer alle flyvninger med Boeing 737 Max etter anbefaling fra europeiske luftfartsmyndigheter.

Norwegian raser på børs

Nå raser selskapet på børs.

– Aksjen gikk ned med 2 prosent rett etter at Norwegian meldte dette. Nå er den nede med 6 prosent og den kommer til å falle ytterligere, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs til NTB litt etter klokken 14.30 tirsdag ettermiddag.

Kort tid etter hadde aksjen falt over 8 prosent.

– Det er en merkbar kurseffekt og vi venter at den faller ytterligere, sier han.

Til sammen syv land og seks flyselskaper har besluttet å sette sine Boeing 737 MAX 8-fly på bakken etter flystyrten i Etiopia søndag. 157 mennesker omkom, deriblant en norsk kvinne.

Norwegian har 18 slike fly, og har totalt en ordre på 110 fly fra flyprodusenten Boeing. I hovedsak trafikkerer flytypen ruter i Europa og over Atlanteren til USA.

– Norwegian har valgt å sette våre Boeing 737 MAX 8 på bakken inntil videre etter anbefaling fra flere luftfartsmyndigheter. Når luftfartsmyndighetene gir råd om dette følger vi naturligvis deres anbefaling. Vi beklager til passasjerer som blir berørt av dette, men sikkerheten til våre passasjerer og ansatte kommer alltid først, sier Norwegians flygesjef Tomas Hesthammer.

Selskapet forsikrer at beslutningen påvirker hverken de 110 Boeing 737-800 eller Dreamlinerne de har i flåten.

Selskapet presiserer at de vil gjøre sitt ytterste for å ivareta kundene som blir berørt, og vil nå jobbe for å bruke andre fly for å begrense konsekvensene.

Britene stenger luftrommet

Ifølge britenes luftfartsmyndigheter (CAA) har de tirsdag ettermiddag innført forbud mot 737 Max 8 etter den dødelige ulykken i Etiopia søndag.

Beslutningen kommer etter både Kina, Singapore, Malaysia, Australia, Indonesia, Etiopia, Sør-Afrika og Kina har innført flystans.

– Ettersom vi ikke har tilstrekkelig informasjon om flydata, har vi for å være på den sikre siden, innført instruksjoner for å stoppe kommersielle flyvninger for alle operatører i britisk luftrom, sier en talsperson for CAA.

Forbudet gjelder frem til ny beskjed kommer fra luftfartsmyndighetene.

Luftfartstilsynet har sjekket Norwegian

Norwegian har 18 Boeing 737 MAX-fly i sin flåte, som opererer i store deler av selskapets rutenett.

– I november i fjor forsikret vi oss om at Norwegian har gjennomført de tiltak og anbefalinger som ble iverksatt for denne flytypen etter ulykken i Indonesia 29. oktober. Vi har forsikret oss om at Norwegian har informert sine piloter om hvordan de kan kjenne igjen en situasjon hvis den skulle oppstå, og hvordan de kan løse det, skriver Kobberstad i Luftfartstilsynet.

Les også

Boeing-aksjen stuper på børs

189 mennesker mistet livet da et Boeing 737 MAX 8-fly fra Lion Air styrtet rett etter avgang fra Jakarta i Indonesia i oktober i fjor.

Flyselskapene som etter ulykken har satt sine Boeing 737 MAX 8 på bakken, er Ethiopian Airlines (selskapet som eide ulykkesflyet), sørafrikanske Comair, Cayman Airways, brasilianske Gol Airlines, Aerolineas Argentinas og nå Norwegian.

Kan koste 15 millioner

Ifølge kilder Finansavisen har vært i kontakt med, kan det koste Norwegian over 15 millioner kroner per dag flyene står parkert. Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair sier til avisen at han mener selskapet vil kunne kreve mye av utgiftene dekket av Boeing.

Kommentarer til denne saken