Gå til sidens hovedinnhold

Nå selger de asken sin

Dermed kan du få roten til de store problemene på prydhyllen.

Hva ville du sagt om du fikk 160 gram aske i gave?

Vel, nå har du i hvert fall muligheten til å gi det bort selv. Eller du kan hamstre det inn som et minne fra den gangen du satt askefast.

Noen driftige islendinger har nemlig funnet ut at asken fra vulkanen Eyjafjallajökull kan brukes til noe annet enn å stenge luftrommet.

Flere hundre kjøpere
De samler sammen herligheten i doser på 160 gram, som de så selger for den nette sum av 24,09 euro, vel 190 kroner, på øyas eldste, og én av de største, nettbutikkene nammi.is

Men det er selvsagt uten moms. Med moms må man påberegne rundt seks euro til, vel 235 kroner blir summen da. I tillegg kommer fraktkostnader.

Her kan du følge valutakursene

Arni Jon Sigfusson, som er salgs- og markedssjef, hos nammi.is opplyser til NA24 at de så langt har solgt mer enn 200 eksemplarer, og at etterspørselen er stigende.

Han opplyser også til NA24 at kundegruppen ikke begrenser seg til et land, men at det er mennesker fra land over hele verden, deriblant Norge, som har sikret seg sin dose med aske - fra den etter hvert så kjente vulkanen.

Glovarm en gang
For denne summen får du partikler som har vært med på en usedvanlig strabasiøs reise.

Asken de kvitter seg med skal nemlig ha blitt blåst opp syv kilometer fra jordens indre, og den skal ha hatt en temperatur på 1100 varmegrader da den endelig så lyset - i form av en 300 meter tykk isbre.

Slik blir det til vulkanaske:

«Når den varme lavaen kommer i kontakt med isen fører det til enorme dampeksplosjoner, som resulterer i millioner med tonn av ny solid lava, som blir kastet opp i atmosfæren som små lette partikler, eller vulkanaske», opplyses det om på nettbutikken.

Alt til veldedighet
Er du usikker på om vulkanaske er noe du kan tenke deg å fylle hjemmet med, kan kanskje dette få deg til å endre mening.

Alle inntekter fra salget blir donert til organisasjonen ICESAR, som både hjelper bøndene med å fjerne vulkanens nedfallsfrukt og som hjelper til med sikkerhetstiltak.

Større forekomster
Islendingene som selger asken slipper antakelig å bekymre seg for at etterspørselen overgår tilbudet.

Fredag er det nemlig meldt at en ny stor askesky er på vei fra Island etter at vulkanen under Eyjafjallajökull har hatt et nytt utbrudd.

«Utbruddet er igjen blitt eksplosivt, lava strømmer ikke lenger ut, og mesteparten av magmaen blir spredt rundt på grunn av eksplosjoner i krateret», heter det i en kunngjøring fra det islandske meteorologiske instituttet.

Les mer her: Nytt kraftig utbrudd på Island

Kommentarer til denne saken