*Nettavisen* Økonomi.

Nå setter danskene «norgesrekord»

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Danskene strømmer til Norge i større antall enn noensinne. Også søreuropeerne setter norgesrekord.

08.01.13 21:32

Prøv lykken i Norge. Det er beskjeden fra politikerne til arbeidsløse dansker.

Danmarks arbeidsminister Mette Frederiksen sier til avisa Politiken at det er positivt at stadig flere arbeidsløse dansker søker arbeid i Norge. Ifølge henne er det bred politisk enighet om at den danske arbeidsformidlingen mer aktivt bør forsøke å finne jobbmuligheter i nabolandene. Det skriver NTB mandag.

Også økonomi- og innenriksminister Margrethe Vestager mener det er «en del av løsningen» å sende arbeidsløse til Norge.

– Det er en helt naturlig del av et moderne arbeidsmarked. Der hvor det er mangel på folk, kan man reise, uansett om man er dansk, norsk, svensk eller tysk for den saks skyld, sier hun til Politiken ifølge NTB.

Opp 42 prosent
Flere danske kommuner har nå begynt å arbeide målrettet mot stillinger i Norge.

Antall dansker som pendler til Norge for å arbeide, er på to år steget med 42 prosent til 4.230 personer. Danskene som har bosatt seg i Norge for å arbeide, kommer i tillegg.

Arbeidsinnvandringen fra Sør-Europa doblet
Arbeidsinnvandringen til Norge fra Sør-Europa øker. Det var dobbelt så mange personer fra Spania og Hellas som søkte om skattekort i Norge i fjor enn året før.

Tall fra Skatteetaten viser at det var stor pågang også fra Italia og Portugal. I alt fikk 4.231 personer fra Hellas, Spania, Portugal og Italia skattekort i Norge for første gang i 2012, skriver Klassekampen ifølge NTB.

I alt kom det like over 50.000 innvandrere til Norge i fjor, viser tall fra Skatteetaten.

Flere i fra sør enn fra øst
Fjorårets Nav-statistikk viser at det for første gang var flere personer fra Sør-Europa enn Øst-Europa bortsett fra Polen på informasjonsmøtene for arbeidstakere fra EU og EØS.

Fafo-forsker Jon Erik Dølvik er overrasket over at arbeidsinnvandringen fra Sør-Europa ikke har vært større fram til nå. Han mener den økonomiske situasjonen og stadig økende lønnsforskjeller mellom Norge og Sør-Europa skulle tilsi et høyere tall.

Han mener en masseinnvandring til Norge fra Sør-Europa først og fremst kommer an på hvordan eurokrisen sprer seg.

– Vi ser at arbeidsinnvandringen til Norge har tatt seg sterkt opp etter finanskrisen, og at Norge blir en magnet, som et av få land med vekst i arbeidsplasser og lønn. Danmark er for eksempel i en helt annen situasjon enn oss, og det gjør Norge mer attraktivt, sier Dølvik.

LES OGSÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.