Det er to sentrale prisvinduer i det norske dagligvaremarkedet, 1. februar og 1. juli. Men dagligvarekjedene, anført av Kiwi, valgte ikke å justere opp prisene i februar. Tallene fra Statistisk sentralbyrå viste en oppgang i matvareprisene på moderate 1,6 prosent.

Men nå har kjedene startet med prisøkningene. Nettavisen tok selv bilder av enkelte varer rett før 1. februar. En sammenlikning gjort av prisene i Kiwi-butikken i Thereses gate i Oslo nå i april viser blant annet følgende:

  • En halvliter Coca Cola Zero er gått opp fra 18,30 kroner til 19,90 kroner ekskl. pant, en økning på 8,7 prosent.
  • En flaske 1,5 liter Bris har gått opp fra 20,90 kroner til 22,90 kroner, eksklusive pant, en økning på 9,6 prosent.
  • En pakke Vita Hjertegod Lett har gått opp fra 29,90 til 31,90 kroner, en økning på 6,7 prosent
  • 3 desiliter kaffefløte fra Tine har gått opp fra 22,10 kroner til 23,40 kroner, en økning på 5,6 prosent
  • En pakke toalettpapir First Price har gått opp fra 16,90 kroner til 18,90 kroner, en økning på 11,8 prosent.
  • 1 kilo bananer i løsvekt har gått opp fra 21,90 kroner til 22,90 kroner, en økning på 4,6 prosent.
  • 1 hekto smågodt løsvekt koster nå hos Rema og kiwi 14,9 kroner, mot 12,4 kroner før påske.

En pakke med 6 egg fra frittgående høner kostet hos Kiwi 18. april 25,40 kroner, og her lå prisen under 24 kroner på begynnelsen av året. Kjedene har ennå ikke satt opp prisene på melk, 1 liter skummet melk og 1 liter H-melk koster fortsatt 17,90 kroner og 20,90 kroner.

Har prisene steget på matvarer du kjøper? Tips oss gjerne.

Ikke bærekraftig

En titt innom Rema 1000 i Torggata i Oslo sentrum 19. april viser at prisene på eksempelvis Coca Cola Zero og Vita Hjertegod Lett er identiske med de nye Kiwi-prisene. Ole Robert Reitan uttalte til Nettavisen rett før påske at butikkprisene ikke er bærekraftige, de står ikke i stil med kostnadene.

– Etter en periode med svært lave priser på blant annet Coca Cola Zero og intens konkurranse i markedet, ble prisen i forrige uke justert til et mer normalt nivå, sier kategori- og innkjøpsdirektør Line Aarnes i Rema 1000 til Nettavisen.

Det er viktig å understreke at Nettavisen bare har tatt for seg noen enkelte produkter. Fasiten for hvor mye matvareprisene totalt øker i april, får vi først 10. mai fra Statistisk sentralbyrå.

På spørsmål om prisøkningene svarer kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi at de dessverre har vært nødt til å justere noen priser etter påske. Dette gjelder ifølge Arvin ikke bare i Kiwi, men alle i dagligvarebransjen.

Kraftig prisøkninger fra leverandørene

Hun skriver i en e-post til Nettavisen at årsaken til at noen priser nå er justert, er kraftige prisøkninger fra leverandørene 1. februar.

Arvin hevder at prisøkningene i butikk uansett er lavere enn det leverandørene økte inn til Kiwi, og langt unna det de så fra konkurrentene 1. februar.

Arvin viser også til at Kiwi valgte å holde igjen prisøkningene fra leverandørene 1. februar. Alle prisene ble holdt i over ti uker, som er «det største og dyreste de noen gang har gjort».

På spørsmål om prisøkningene gjelder kun enkeltvarer eller flere varegrupper, svarer Arvin av at konkurransehensyn kan de ikke utdype dette.

Prislås

Kiwi har en prislås på 245 varer frem til 1. mai. Disse prisene er de samme som i september 2022. og kan ikke gå opp i perioden, kun ned.

Totalt har Kiwi over 5000 varer i butikkene. Arvin skriver at det er beinhard konkurranse, og Kiwi skal alltid ha de laveste prisene. Og kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge sier til Nettavisen at konkurransen er tøff. De står fast ved løftet om at lavpriskjeden Extra skal være billigst for kundene, som også er deres medeiere.

– Coops kjeder har ikke justert opp prisene etter den kraftige økningen vi fikk i våre innkjøpspriser fra 1. februar. Og nå har vi vært gjennom en tøff priskrig gjennom påsken, der enkelte varer ble solgt til svært lave priser. Det er derfor ikke unaturlig at enkelte priser normaliserer seg, sier Kristiansen om prisjusteringene.