LONDON/OSLO (Nettavisen Økonomi): - Jeg tror vi må vente at endel butikker kommer til å få det tøft fremover, sier Harald Serck-Hansen, konserndirektør for bedriftskunder i DNB, til Nettavisen.

Serck-Hansen er mannen som sitter på den store pengesekken for norske bedrifter. Det er hans avdeling av DNB som låner ut penger til norske selskap og har slik 200.000 bedrifter blant kundene sine. Få har i større grad fingeren på pulsen til det norske næringlivet.

Les også: Antallet konkurser i Norge øker - nærmer seg nivået under finanskrisen

Bedre for dagligvare

Han ser store utfordringer fremover for norsk handel.

- De største utlånstapene det siste halvannet året har vi hatt i detaljhandelen. Noen deler er ikke påvirket i særlig grad, som dagligvarehandelen, mens vi ser at andre områder, som mote, har det veldig krevende. Lavprisbutikker, som vi kjenner godt ettersom vi eier Nille, har også store utfordringer. Der er det dukket opp nye konkurrenter og flere butikker har begynt å selge de samme varene, sier Serck-Hansen.

Les også: Svindeltopp på Black Friday: Slik unngår du nettfellene

Han viser til at DNB nå står som eier av butikkjeden Nille, etter at den forrige eieren kjørte selskapet på konkursens rand.

Men banken tar også andre forholdsregler for å unngå å tape penger på utlån fremover. Blant annet har DNB har halvert andelen lån de gir til kjøpesentre.

Les også: DNB skal få mer penger fra kundene, men boliglånskunder slipper unna

- Det er bevisst. Vi ser at der er aktørene der må endre sin profil. Det er flere ting som skjer nå samtidig, sier han.

Tre faktorer virker imot

Han peker på tre forskjellige faktorer som alle på hver sin måte kan påvirke norsk handel i svært stor grad. Til sammen kan dette være svært dårlig nytt for den lokale butikker din.

- For det første blir befolkningen stadig eldre. En aldrende befolkning etterspør mindre og andre ting og det gjør at butikkene og kjøpesentrene må endre seg, sier Serck-Hansen.

Les også: Zalando kutter ut fast gratis levering til Norge

Ved siden av det viser han til utfordringer knyttet til netthandel. Netthandelen øker betydelig mer enn fysisk handel og utenlandske aktører som Amazon, ledet av verdens rikeste mann Jeff Bezos, og den tyske motegiganten Zalando, utfordrer de norske butikkene.

- Netthandelen er der, men har ikke tatt av så fort som jeg hadde trodd. Jeg synes det er overraskende. Selv jeg, som er over 50, kjøper alle julegavene på nett nå. Likevel er det ingen tvil om at dette kommer, og i enda større grad enn før, i tiden fremover, fortsetter han.

Les også: 3 av 10 butikkjeder taper penger

En annen utfordring er at folk i stadig større grad ønsker å kjøpe nye varer. I stedet har mange norske klesbutikker fått tøffe konkurrenter i blant annet loppisappen Tise, der Jenny Skavlan (bildet) er kreativ direktør.

- Vi ser også tror at endringer i forbrukeradferd, der folk at mer opptatt av bærekraft. Derfor kjøper de mindre ting og mer brukt og bruker mer tid på opplevelser, sier Serck-Hansen.

Les også: Klessalg på Finn tar av: - Gir enorm miljøeffekt

- Ser du de tre tingene sammen, får du en kraftig kombinasjon.

Enig

Senioranalytiker Eirik Melle i Danske Bank og ekspert på varehandel er enig i at både netthandel, bærekraft og en aldrende befolkning er skaper utfordringer for varehandelen.

- Vi ser de samme tingene. Det vil ha en påvirkning for varehandelen generelt og vi ser en vridning til netthandel og opplevelser i stadig større grad.

Les også: Stein Erik Hagen venter butikknedleggelser: - Vi står ved et veiskille

Melle er også enig i at det faktum at befolkningen eldres vil påvirke butikkene.

- Når man er eldre, så har man det meste man trenger og man har kanskje også færre anledninger til å bruke de tingene man har. I et rikt land som Norge, ser vi samtidig at også yngre mennesker når et metningspunkt med tanke på eiendeler, sier han.

Han peker også på at stadig flere foretrekker opplevelser og restaurantbesøk foran shopping.

Mer opplevelser

Den yngre generasjonen ser fortsatt på det som sosialt å gå på kjøpesenter, men kjøper i stadig større grad varene på nett likevel. Vi venter at kjøpesentrene vil vri tilbudet over på opplevelser i enda større grad fremover, sier han.

En rekke kjeder, som Vita, Notabene, Enklere liv og Toys'R'Us, har gått konkurs den siste tiden og Melle tror ikke den trenden er over med det første.

- Vi tror det blir konkurser fremover. Mange går allerede med minus, og har gjort det lenge. Det gjelder i de fleste områdene av varehandelen, men spesielt i områdene der presset er hardest, som klær, sko, sport og elektronikk.