*Nettavisen* Økonomi.

Nå skyter kronen rett værs

File photo dated 23/7/2016 of the Eiffel Tower in Paris, France. Travellers arriving from France after 4am on Saturday will be required to quarantine for 14 days due to fears over rising numbers of coronavirus cases in the country.

SVEKKET: Euroen er svekket overfor den norske kronen. Her fra Paris. Foto: John Walton (Pa Photos)

Både euro, den svenske kronen og dollaren har ikke vært svakere mot kronen siden nedstengingen i mars.

01.09.20 13:31

Kronen er mandag på sitt sterkeste mot dollar siden juli i fjor, men tirsdag fortsetter oppgangen for kronekursen. En dollar kostet tirsdag helt ned mot 8,67 kroner. Så sterk har ikke kronen vært mot den amerikanske valutaen siden juli i fjor.

Dollaren er heller ikke den eneste valutaen som svekker seg overfor kronen. Også euroen og svenske kroner har samme bevegelse. En euro koster nå 10,39 kroner, mest siden starten av mars, da koronanedstengningen startet. 100 svenske kroner koster nå 1,01 norske. Det er ned fra 101,61 kroner i går og 113 kroner midten av mars. Eller ikke mot den svenske kronen har den norske vært sterkere siden korona-nedstengningen.

Les også: Sjeføkonom spår permanent dyr utenlandsferie etter koronakrisen

Analytiker Ole Håkon Eek-Nilsen i Nordea Markets sier det er en sterk børsutvikling, spesielt i USA, kombinert med en økt oljepris som er grunnen til at kronen for tiden har god fart. Amerikanske børser hadde sin beste august på over 20 år i år, mens oljeprisen er opp.

Les også: Pengefest: Beste august siden 1984

Les også: Ekspertene spådde dommedag for norsk økonomi. Så feil kunne de ta, men bekymringene er der fortsatt

- Dette hjelper godt på. Men styrkingen handler nok ikke så mye om interne forhold i Norge, sier han til Nettavisen.

Følger børsen i USA

Ved siden av oljeprisen, er det nemlig det amerikanske børsen som mer enn noe annet driver kronekursen.

Les også: Sjokkrapport fra storbanken: Spår kraftig boligprisvekst

Ifølge DNB er nemlig kronekursen den valutaen i verden som beveger seg mest når den amerikanske børsindeksen S&P 500 endrer seg.

- Vi ser da at de største kronebevegelsene kommer når S&P 500 stiger eller faller. En sterkere S&P 500 gir en sterkere krone. Det er ingen sammenheng fra dag til dag, men våre beregninger viser at hvis S&P 500 endrer seg med 1 prosent, endrer kronen seg med en tredjedel av dette, uttalte Magne Østnor i DNB Markets til Nettavisen søndag.

Les mer her: DNB: Dette påvirker kronen mest

Fortsatt svakere dollar

Eek-Nilsen viser at vi lenge har hatt en sterk dollar mot kronen, men at de nå venter at dette delvis reverseres.

- Det så lenge veldig bra ut i USA. Det var høyere vekst, høyere rente og bedre effektivitet enn Europa. Men så kom krisen og da kunne sentralbanken kutte rentene mye og trykke penger, sier Eek-Nilsen, som viser til mer dollar i omløp svekker dollaren mot andre valutaer.

Les også: Norges Bank holder renten rekordlav – veksten i boligpriser gir håp

- Ved siden av er det et enormt budsjettunderskudd. Også det bør kunne svekke dollaren ytterligere fremover, sier Nordea-analytikeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.