Gå til sidens hovedinnhold

Nå snur pristrenden i hovedstaden: –⁠ Markedet lar seg ikke lure

Boligprisene i Oslo falt for andre måned på rad. Eksperter spår endring i hovedstaden framover.

Se video under: Boligprisene steg 0,2 prosent i Norge i april. Her er de siste tallene for de største byene:

Det siste året har prisene steget kraftig over hele landet, og aller mest i Oslo. Det har vært knyttet spenning til presentasjonen av boligtallene for april, spesielt etter at det tidligere denne uken ble kjent at Obos-prisene falt i april.

Boligprisene steg med 0,2 prosent i Norge i april, men korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,1 prosent. Boligprisene er nå 12,2 prosent høyere enn for ett år siden.

Overraskende nok ser vi at boligprisene i Oslo har falt, slik de også gjorde sist måned. I Oslo falt nemlig boligprisene med 0,6 prosent i april, og korrigert for sesongvariasjoner falt prisene med 0,2 prosent.

- Vi venter svakere prisutviklingen i månedene fremover, og skiftet i prisutviklingen som mange har varslet er her nå, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, i pressemeldingen.

- Dette er ikke overraskende i lys av at Norges Banks har varslet første renteøkning til høsten, den kraftige oppgangen i boligprisene det siste året og den store veksten i antall nye boliger på markedet, påpeker han.

Lauridsen sier at boligprisene utviklet seg svakere i april enn normalt for måneden. Unntaket er Kristiansand og Stavanger, hvor prisene steg kraftig. I Stavanger steg boligprisene med 3,2 prosent, og 1,9 prosent korrigert for sesongvariasjoner, mens tallene for Kristiansand viser prisøkning på 3,3 prosent og 2 prosent korrigert for sesongvariasjoner i april.

Nasjonalt faller både 12 måneders veksten og den sesongkorrigerte prisutviklingen for første gang siden april 2020.

Sterkest utvikling de siste 12 måneder hadde Oslo med en oppgang på 15,7 prosent. Tromsø hadde den svakeste utviklingen de siste 12 månedene med en oppgang på 7,3 prosent.

Tror ikke på økende priser

Før april-tallene ble lagt fram onsdag formiddag, spådde Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom, en stabilisering av prisene.

- Vi tror pristendensen fra forrige måned vil fortsette, og at prisene fremover vil begynne å stabilisere seg etter en lang periode med høy prisvekst, sa han.

I mars steg boligprisene med 1,2 prosent i hele landet, og korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,1 prosent. Oslo var det eneste stedet med prisnedgang i mars, med en nedgang på 1,2 prosent, og 0,8 prosent nedgang korrigert for sesongvariasjoner. Men ifølge tallene for mars, var prisoppgangen de siste 12 månedene på 15,6 prosent.

Buraas forventet også en nøytral prisvekst i Oslo-området for april. I Stavanger og Bergen er omsetningen av boliger meget stor for tiden, ifølge Buraas, og derfor spådde han høyere prisvekst der enn i landet for øvrig.

Handelsbanken ventet at boligprisene ville stige sesongjustert med 0,8 prosent i april, ned fra en vekst på 1,1 prosent i mars.

Les også: Ny undersøkelse: Nå vil folk ut av Oslo

Prisvekst har gitt økte forventninger

Prisveksten vi har sett i boligmarkedet generelt det siste året har gitt boligselgere store forhåpninger, ifølge Buraas.

- Det er forventninger om alle boliger vil gå for en høy pris og selges raskt. Boliger i pressområder og som prises riktig har omtrent ikke liggetid, men vi ser fortsatt at boliger som er vanskelig å selge blir liggende eller forblir usolgt, sier Buraas.

- Markedet lar seg ikke lure, og legger du ut en bolig for høyt i pris er det ingen respons. Dette er viktig å få fram til boligselgerne, påpeker han.

Han sier det blir interessant å se hvordan boligmarkedet reagerer når landet åpnes opp igjen og de annonserte rentehevningene trer i kraft utover høsten.

DNB opplever at det er veldig høy aktivitet i hele landet i år, og de har solgt omtrent 50 prosent flere boliger i april enn på samme tid i fjor. Det er det høyeste omsetningstallet de har hatt i april til tross for mange røde dager.

Les også: Selger mini-slott i Stavanger: - Kan se for meg hvordan julaften er der

Det har kommet flere boliger til salgs etter en lang periode med underskudd av salgsobjekt. I enkelte områder har det også kommet mer nybygg på markedet, noe som har vært etterspurt i lang tid.

- Har nådd pristoppen

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving sier til Nettavisen av boligmarkedet fortsatt er preget av høy omsetning over store deler av landet.

- Samtidig ser vi tendenser til at flere trekker ut av Oslo til fordel for mindre byer i nærhet til Oslo. Dette må særlig ses i sammenheng med prisnivå, men også endrede boligpreferanser under pandemien, sier han.

- Etter prisfall to måneder på rad, konstaterer vi at Oslo har nådd pristoppen for nå, og vi tror at den nasjonale pristoppen snart nås, sier han.

Han tror samtidig at når samfunnet gjenåpnes, og man kan bruke mer penger på andre ting igjen, kombinert med noe høyere renter, vil priseffektene i boligmarkedet reversere.

Også Randi Marjamaa, leder for personmarkedet i Nordea Norge, sier at de merker tendenser til en utflating i prisene.

- Aktiviteten i markedet er fortsatt høy, men det er sjelden vi ser at budrundene tar helt av, sier hun.

Nordeas økonomer tror, ifølge Marjamaa, at boligprisene nærmer seg toppen for denne gang.

- Renteeffekten er i stor grad tatt ut og styringsrenta skal gradvis opp senere i år, noe som gjør at vi tror prisene vil bevege seg tilnærmet sidelengs framover, sier hun.

Les også: Her øker eiendomsskatten mest: Sjekk din kommune

Obos-prisene faller i Oslo

Også Obos ser tegn til en mer normal prisutvikling framover.

Prisene for brukte Obos-boliger i Oslo falt med 0,9 prosent fra mars til april. De siste tolv månedene er likevel prisene opp 15,5 prosent, skrev Nettavisen mandag.

– Vi ser tegn på en mer normal prisutvikling, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i pressemeldingen.

April ble den andre måneden med prisfall etter elleve måneder på rad med uendrede eller stigende Obos-priser i hovedstaden.

– Prisutviklingen ble dermed en del svakere enn den pleier å være i april, også når vi sammenligner med tidligere år hvor påsken har falt i månedsskiftet mars-april. Nedgangen de to siste månedene kommer etter et unormalt stort prishopp i februar, sier Monsvold.

Hun sier at de ser tegn på at prisveksten vil moderere seg etter å ha steget kraftig det siste året.

- Det er i så fall en ventet utvikling. Samtidig kan prisutviklingen i mars og april være noe vanskelig å tolke på grunn av påskeeffekten, så det er litt tidlig å konkludere, sier sjeføkonomen.

På landsbasis falt Obos-prisene med 0,4 prosent i april, mens de gikk opp 14,5 prosent de tolv siste månedene.

Det er vårslepp i Oslo-markedet av boliger, som kan forklare noe av nedgangen. I april i år ble det omsatt 513 Obos-boliger i Oslo. Det er 19 prosent flere enn i samme måned i fjor. Vi må tilbake til 2016 for å finne tilnærmet like mange salg i april.