Avisen Glåmdalen melder tirsdag at 29 ansatte må gå ved TI Automotive i Kongsvinger.

Årsaken er den dårlige verdensøkonomien og kraftig nedgang i bilsalget hos Volvo.

LES OGSÅ: - Straffer hele landet fordi de ble såret
LES OGSÅ: - Selg alt

- Volvos bilsalg har sunket kraftig den siste tiden, og det har vært størst problemer med de store personbilene. Særlig i USA har salget av store personbiler gått drastisk ned og det får vi merke her hjemme, forteller administrerende direktør Peter Didriksson til avisen.

Resultatet er 30 prosent mindre omsetning enn hva selskapet hadde regnet med.

Ny tjeneste:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

- Må i verste fall legge ned
Førsteamanuensis Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI mener flere norske bedrifter nå vil bli tvunget til å permittere eller si opp ansatte som følge av finanskrisen.

LES OGSÅ: Flere banker kan ryke
LES OGSÅ: USA stemte mot redningspakke

- Vi ser jo både i Europa og USA at det er en nedgangskonjunktur, og det smitter også over på norsk økonomi. Vi vil nok se en lavere etterspørsel etter biler og andre varer, og det vil føre til at enkelte bedrifter må permittere og i verste fall legge ned, sier Bjørnland til Nettavisen.

Kjøpekraften er blitt lavere, og det rammer flere bransjer.

LES OGSÅ: Ber Kristin bremse boligrenten

- Det typiske er at bilsalget rammes, og det vil være en indikator på hvor høy aktivitet det er i bedriftene. Bilkjøp er noe bedriftene kutter ned på når det går dårligere. En annen ting er bolig og boligprisene som har falt en stund, og at hele byggenæringen strammer inn. Det vil også føre til flere ledige, tror Bjørnland.

Hun sier også at eksportindustrien vil rammes, det vil si tradisjonelle selskaper som i stor grad vil merke nedgangen i konjunkturen ute i verden.

LES OGSÅ: Rekordmange på inkassolisten

- Dette er bare starten
Bjørnland tror nedbemanningen på Kongsvinger bare er starten på det vi vil se.

- Dette er nok bare starten, men Norge kommer fra et godt utgangspunkt, så det er ikke noen krise. Men det vi kanskje vil se nå er at det kommer til å gå raskere, for vi er mye mer i en global verden nå enn tidligere, sier hun til Nettavisen.

Hun påpeker at norsk økonomi ikke er uavhengig av resten av verden, selv om vi har olje og lav arbeidsledighet.

- Etter hvert vil mer tradisjonell industri rammes, i den grad de eksporterer mot markeder som er i nedgang. Industri som produserer flatskjermer og andre elektriske varer vil nok være mer nervøse fremover. Salget av slike produkter går ofte først ned i nedgangstider, sier Bjørnland.

Blir folk permittert, demper det igjen etterspørselen etter slike varer.

LES OGSÅ: Bør du holde kjeft overfor banken

Mest utsatt
Også Kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon tror krisen kan føre til tapte arbeidsplasser.

- Vi vil nok oppleve en tid med lavere sysselsetting nå, som følge av den internasjonale økonomiske krisen, sier Osland.

- Her er det bygg og anleggsbransjen som er mest utsatt, legger han til.

Osland minner om at vi i Norge er i en særstilling da arbeidsledigheten per nå er veldig lav.

Osland legger også til at Finansdepartementet gjennom Oljefondet har mulighet til å stimulere økonomien for å avverge den verste krisen.

1400 mister jobben i Sverige
Også i Sverige fikk finanskrisen direkte følger for mange jobber tirsdag.

Expressen skriver tirsdag at Volvo Lastvagnar har innledet forhandlinger om å si opp 1400 ansatte i Göteborg og Umeå, samt Gent i Belgia.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi