*Nettavisen* Økonomi.

Nå stiger boligrentene

Den siste tiden har fastrentene hoppet til værs, og rentebunnen kan være en saga blott. Sjekk de beste tilbudene her og møt ekspertene i nettduell.

03.03.05 09:26

Er du usikker på hvor renten går? Send inn spørsmål til dagens renteduell mellom renteekspertene. Les mer her.

Fastrentene har det siste året ligget på et svært lavt nivå. I begynnelsen av februar lå fastrentene sågar på det laveste på femti år. Dermed har det store spørsmålet vært om det lønner seg å binde renten på boliglånet eller ei.

De aller fleste ekspertene har uttalt at risikoen for å binde renten på boliglånet har vært lav den siste tiden. Derfor har det vært gunstig å gå inn i fastrenteavtaler. Nå har imidlertid pilene snudd.

Steg 0,3 prosent
De siste ukene har fastrentene hoppet til værs, etter at de såkalte swop-rentene og statsobligasjonene har steget relativt kraftig.

- I midten av februar lå den treårige renten på 2,88 prosent. Nå er denne 3,20 prosent. Det samme bildet gjelder for den femårige og den tiårige renten, sier sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

Det var spesielt sentralbanksjef Svein Gjedrems årstale i februar som trakk rentenivået opp. Der åpnet Gjedrem for at styringsrenten kunne settes opp, og signaliserte at dette kunne skje tidligere enn hva markedet ventet.

Markedsreagerte med å sende rentene opp med noe som ifølge seniorøkonom Erlend Lødemel i DnB NOR Markets var det største rentehoppet siden 1999.

HTML EMBED
Har du bundet boligrenten?
Ja
Nei, men vurderer det sterkt
Nei, flytende er best
Har ikke boliglån

Se resultat

I dagene etter årstalen økte de aller fleste bankene sine fastrentetilbud. DnB NOR var en av de første, med en økning på opptil 0,5 prosentpoeng.

Beste er 3,79 prosent
I november lå det beste fastrentetilbud på 3,6 prosent over tre år. I dag ligger det tilsvarende beste tilbudet på 3,79 prosent, fra Jernbanepersonalets Sparebank. Også Bank Direkte Sandnes Sparebank og Fana Sparebank ligger godt an, med tilbud på 3,80 prosent.

Svært mange banker har nå hevet treårs-rentene sine til over fire prosent.

For fem års-kontrakter er det beste tilbudet nå 4,30 prosent. Det er Bank Direkte Sandnes Sparebank som har dette. I november i fjor lå det beste tilbudet på 4,20 prosent.

De fleste bankene ligger med et femårs-tilbud på mellom 4,50 og 4,90 prosent.

Utlandet kan påvirke
Til tross for at fastrentene har steget den siste tiden, tror ikke sjeføkonom Bruce nødvendigvis at rentebunnen er forbi.

- Det er på ingen måte satt at fastrentene har vært på sitt laveste. Nye opplysninger kan påvirke fastrentene begge veier, påpeker Bruce.

Det knytter seg mest spenning til arbeidsledighetstallene i USA, inflasjonstallene for februar og hva Norges Bank uttaler ved rentemøtet i midten av mars.

Skjer det ikke spesielt store ting på den økonomiske fronten i Norge, kan utenlandske forhold påvirke. Dermed kan fastrentene stige selv om ikke Norges Bank hever styringsrenten.

- Men det er viktig hva Norges Bank signaliserer på rentemøtet 16. mars. Da blir det klarere hva Gjedrem mente i årstalen, avslutter Bruce.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.