Nå stiger studielånsrenta

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Men mindre enn du kanskje fryktet.

05.01.10 13:25

Tidene med rentekutt er definitivt forbi. I 2010 må du belage deg på rentehevinger fra både Norges Bank, banker og nå altså Lånekassen.

Er du en av de 465.000 Lånekasse-kundene som har flytende rente stiger renten fra 2,5 prosent til 2,8 prosent fra 1. april 2010.

Renteoppgangen på 0,3 prosentpoeng er allikevel lavere enn rentehoppene på Norges Banks styringsrente. Styringsrenten har steget med totalt 0,5 prosentpoeng siden oktober 2009.

Følger ikke styringsrenten
- Hvorfor denne forskjellen?

- Studielånsrenten følger ikke styringsrenten, men renten på såkalte kortsiktige statspapirer i en periode på tre måneder. Nå er det observasjoner i oktober, november og desember 2009 som ligger til grunn for endringen. Etterslepet er på totalt seks måneder fordi den nye renta ikke får effekt før 1. april 2010, opplyser leder av kundeinformasjon i Lånekassen Solbjørg Sørensen til Nettavisen.

Du kan binde renta
I tillegg til flytende rente tilbyr Lånekassen fastrenter på både tre, fem og ti år. Fastrenten for tre, fem og ti års bindingstid er på henholdsvis 4,0 prosent, 4,5 prosent og 5,0 prosent.

Fristen for å søke om fast rente fra 1. januar er 10. januar. De som ikke aktivt velger fast rente innen fristen, beholder flytende rente, skriver Lånekassen i en pressemelding.

Ny rentemodell fra 1. juli
Fra 1. juli 2010 endres rentefastsettelsen i Lånekassen. Fra da av vil både fast rente og flytende renten bli fastsatt seks ganger i året, mot fire ganger i dag. Den nye ordningen innebærer at kundene vil kunne binde renten seks ganger i året, mot fire tidligere.

- Med den nye rentemodellen blir etterslepet i forhold til markedsrenten noe mindre enn det er i dag. Endringen gjøres for at statsbankene, Lånekassen, Husbanken og Statens Pensjonskasse, skal få et likt system for rentefastsettelse, sier Astrid Mjærum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.