Finanskrisen og et usikkert marked har i lang tid ført til at prisene på svært mye elektronisk utstyr har stått ganske stille, og noe har til og med økt i pris.

Men nå er situasjonen i ferd med å normalisere seg igjen, noe som i praksis betyr at prisene igjen er på vei nedover på mange varer. Mye av grunnen er en langt mer stabil dollarkurs, som gjør at nettbutikkene tør å senke prisene sine.

De billigste: Mobilabonnementene
De billigste: Flatskjermene

Nettavisen har tatt seg en tur ut på nettet for å sjekke prisene gjennom pristjenesten Prisguide.no, og en rekke varer begynner nå å bli overraskende billig.

Flatskjermer til lavpris
Mest overrasket er vi nå kanskje over prisene på flatskjermer. Mens det å tidligere ha en skjerm som var over 19 tommer stor til en datamaskin nærmest var litt pompøst, så er det i dag nesten ingen grunn til ikke å ha to skjermer, og gjerne to ganske store skjermer.

Tirsdag formiddag fant vi ikke mindre enn tre skjermer på 19 tommer til under 800 kroner. Den aller billigste, fra en totalt ukjent asiatisk leverandør, koster i skrivende øyeblikk 735 kroner, og vi skal ikke lenger tilbake enn februar før den kostet over 1300 kroner.

Men det er først når vi ser på de litt store skjermene at vi ser at prisnivået ikke er som det en gang var. Du kan nå plukke opp en 24-tommers LCD-skjerm fra kjente BenQ til 1749 kroner. I mars kostet den samme skjermen over 2000 kroner.

Lagringsplass blir billigere
Er ute etter skikkelig mye lagringsplass er det også med glede at vi kan melde at harddiskprisene igjen er på vei nedover. En harddisk på 1500 gigabyte fra Seagate kan du nå for eksempel plukket opp på nett for under en tusenlapp om du tør å kjøpe den fra en nettbutikk basert i utlandet. Vi skal ikke lenger tilbake enn mars før den beste prisen du kunne oppdrive den til var rundt 1200 kroner.

Om du heller vil ha en praktisk ekstern harddisk så er for tiden Western Digitals Elements-disk på 1000 gigabyte et virkelig røverkjøp. I februar kostet denne svært romslige harddisken på de billigste stedene rundt 950 kroner. Nå plukker du den enkelt opp for under 800 kroner i flere nettbutikker.

1000 gigabyte holder til rundt 250.000 bilder tatt med et digitalkamera.

Mer piff til småpenger
Føler du at datamaskinen din er litt seig, så er kanskje den beste måten å oppgradere den på å kjøpe mer internminne (RAM). Og det er lenge siden du nærmest fikk kastet store mengder minne etter deg uten noe særlig mer om og men. De fleste stasjonære datamaskiner i dag bruker såkalt DDR2-minne, og du kan nå kjøpe en lang rekke forskjellige merker til under 400 kroner for 4 gigabyte, som stort sett er så mye minne du kan putte inn i en vanlig datamaskin med vanlig Windows.

Overraskende nok begynner nå også prisen på minne til bærbare datamaskiner å nærme seg det samme nivået. Du kan faktisk plukke opp 4 gigabyte minen til bærbare datamaskiner til under 400 kroner i dag, mens to gigabyte koster omtrent halvparten.

Mer plass på mobilen eller kameraet
Og det er ikke bare på internminne at prisene begynner å nærme seg svært hyggelige nivåer. Trenger du mer minne til mobiltelefonen, digitalkameraet ditt eller kanskje det nye HD-videokameraet, så er det ikke noen grunn til å holde tilbake på størrelsen på minnekortene.

Svært mange Nokia-telefoner benytter seg av MicroSD-kort, og du kan få et 16 GB-kort fra kvalitetsprodusenten SanDisk til like over 500 kroner – mens halvparten koster deg under halvparten av dette.

Veldig mange kompaktkameraer og videokameraer benytter SDHC-minnekort, og skal du ha et høyhastighetskort (Class 6) på 16 gigabyte i denne klassen kan du faktisk komme under 300 kroner.