Gå til sidens hovedinnhold

Nå tjener Tesla penger - overraskende mye

Tesla leverte et resultat i andre kvartal som var klart bedre enn det analytikerne ventet.

Elbilprodusenten melder sent onsdag kveld norsk tid om totale inntekter i foregående kvartal på 5179 millioner dollar, en nedgang på 4 prosent fra tilsvarende kvartal i 2019 og på 1 prosent fra første kvartal i år.

Resultatet etter skatt endte på Tesla 104 millioner dollar i forrige kvartal 0,50 dollar per aksje.

Tesla skriver i kvartalspresentasjonen at inntektene holdt seg nokså flatt fra første kvartal, men de ble påvirket positivt av høyere leveranser og finansinntekter, som delvis oppveide en lavere utsalgspris for bilene, lavere serviceinntekter og andre inntekter.

Les også: Disse fem viktige tingene ville endre verden, trodde collegestudenten Elon Musk

Mye cash

Ifølge kvartalsoppdateringen ble lønnsomheten bedret i foregående kvartal, til tross for utfordrende tider. Kostnadene falt noe, blant annet som følge av midlertidige lavere kompensasjoner til de ansatte. På den annen var det ekstraordinære kostnader knyttet til fabrikker.

Og Tesla har penger på bok. Kontanter og ubenyttede kredittrettigheter økte gjennom foregående kvartal med 535 millioner dollar til 8,6 milliarder dollar, over 80 milliarder norske kroner. Det betyr at tilgjengelige likvide midler utgjør om lag 5 måneders omsetning.

Les også: Tesla-eierne kan spare mye penger – hvis de tar sjansen

Enorme sprik

Analytikernes forventninger tilsa ifølge Yahoo.com at Tesla skulle ha inntekter på 5,23 milliarder dollar i foregående kvartal, men forventningene sprikte enormt.

Analytikerne spådde også i gjennomsnitt at Tesla skulle tape 0,11 dollar per aksje i andre kvartal, men estimatene den senere tiden er mer optimistiske. Flere Tesla-analytikere spådde overskudd i foregående kvartal.

I første kvartal oppnådde Tesla et marginalt overskudd. Da hadde også elbilprodusenten en inntektsvekst på 38 prosent på årsbasis, men en klar inntektsnedgang fra fjerde kvartal 2019.

Boblefare

Nettavisen skrev denne uken at investeringsdirektør Robert Næss i Nordea advarte mot at Tesla-aksjen kan være den største boblen i moderne tid.

Aksjen prises ut fra helt ekstreme vekstforventninger, både når det gjelder antall solgte biler og resultater i årene fremover. Tesla er det selskapet i historien som har den høyeste verdsettelsen i aksjemarkedet uten å ha tjent penger.

Så langt i år er Tesla-aksjen opp hele 276 prosent, og det seneste året er oppgangen ekstreme 510 prosent (se grafen under). Tesla-aksjen endte onsdag opp 1,5 prosent til 1592,33 dollar. Kvartalstallene ble offentliggjort etter børsstenging i USA, så det kan bli nye rekordnoteringer i morgen.

Slår hele Oslo Børs

Tesla var onsdag kveld norsk tid verdt 295 milliarder dollar, drøyt 2700 milliarder norske kroner. Det er 200 milliarder mer enn det alle selskapene på Oslo Børs er verdt til sammen.

Tesla er med den vanvittige kursoppgangen nå verdens mest verdifulle bilprodusent på børsene og har passert Toyota (206 milliarder dollar). De to er i en særklasse blant bilprodusentene.

Kommentarer til denne saken