Norge har i mange tiår vært en land der strømmen har vært relativt billig sammenliknet med andre land i Vest-Europa. Det skyldes ikke minst overfloden av egenprodusert, ren og offentlig eid norsk vannkraft.

Men de senere årene er prisene blitt mer like våre naboland, ettersom Norge er blitt koblet tettere på det europeiske strømmarkedet.

Torsdag, årets nest siste dag, blir likevel en merkedag, da er nemlig strømmen i Sør-Norge dyrest av alle regioner som inngår i Nordpools oversikt over europeiske strømmarkedet, som strekker seg fra Frankrike og Storbritannia i vest til Finland og Baltikum i øst. Strømprisene er blant annet dobbelt så høye i Sør-Norge som i Tyskland og Sverige.

Les også: Regningen for desember-strømmen er klar: - Som å betale 100 kroner for et brød

Reaksjoner

En som reagerer på dette et finans-nestor Peter Warren. Han skriver på Twitter:

«I morgen blir en merkedag for norsk kraftpolitikk. Da er nemlig strømprisen i Sør Norge den høyeste i Europa. 98% dyrere enn i Sør Sverige, 90% høyere enn i Tyskland, 32% dyrere enn i Frankrike og vi rakk også å slå Storbritannia med 0.9%. Norge: Dyrest når det gjelder!»

Advokat og tidligere Fpu-leder Ove Vanebo, som de siste ukene har markert seg som en kritiker av den norske strøm-politikken, reagerer også.

Les også: Må ta drastiske grep i økonomien: - Det bekymrer meg veldig

Facebook skriver han blant annet: «Gratulerer med førsteplassen i Europa, Sør-Norge! I morgen har vi Europas høyeste strømpriser. Imponerende å havne her etter at vi i årevis har vært blant de billigste statene på akkurat dette området».

Import

Strømprisene har riktignok falt en del fra forrige uke, da strømmen på sitt dyreste lå på over seks kroner kWh før alle avgifter, men er fortsatt svært dyrt sammenliknet med tidligere år.

Les også: Norge kuttet strømeksporten - prisen gikk til værs

De siste dagene har imidlertid Norge imponert strøm fra Tyskland, som følge av de lave nivåene på vannmagasinene i Sør-Norge.

– I Sør-Norge har vi manko i vannreservoarene, i tillegg til at det litt lite snø akkumulert. Så vannkraftprodusenter vil spare det vannet til senere i vinter, uttalte kraftanalytiker John Brottemsmo i Kintect Energy til E24 tidligere onsdag.

Les også: Strømsjokket: Med tre enkle grep slipper du å kaste over 1000 kroner ut av vinduet