Folkehelseinstituttet har varslet at årets influensasesong kan bli kraftigere enn normalt. Stort fokus på smittevern det siste halvannet året, og ingen influensasmitte i fjor, har nemlig ført til at vi går inn i influensasesongen med lavere immunitet enn vanlig, skriver Folkehelseinstituttet i en rapport fra juli.

- Dette gjør at vi venter vi at mange kommer til å ta influensavaksinen i år, sier farmasøyt Maren Lima ved Apotek 1 til Nettavisen.

Apotek 1 venter vaksineboom på apoteket i høst, melder de i en e-post til Nettavisen.

- Vi får en del henvendelser fra folk som spør etter influensavaksinen, og flere hundre allerede har booket time til vaksinasjon hos oss, sier Lima.

Timebestillingene begynner nå å fylles opp.

Boots Apotek, Vitus Apotek og Ditt Apotek tilbyr også vaksinering mot influensa.

Les også: Ekstreme prisforskjeller på Paracet: - Våre marginer ville vært fantastiske med den prisen

- Alle bør ta den

Også hos Dr. Dropin er det stor pågang fra folk som ønsker å ta årets influensavaksine.

- Vi opplever en større pågang og interesse fra både pasienter og bedrifter for influensavaksine i år enn tidligere sesonger, sier lege og daglig leder av Dr.Dropin, Daniel Sørli, i en e-post til Nettavisen.

- Kombinasjonen av at det ikke ble noe særlig smitte i av influensa i fjor med lavere immunitet i befolkningen for influensa, samt at man mest sannsynlig åpner samfunnet helt opp nå, gir god grobunn for mange smittede og syke, sier han.

Ifølge Sørli dør rundt 1.000 nordmenn av influensa i et normalår, og han trekker frem koronaviruset som et eksempel på hvor viktig vaksinering mot influensa også er.

- Covid-19 har så langt «bare» krevd cirka 850 liv i Norge, men med en betydelig innsats for å holde det tallet så lavt, påpeker han.

Sørli oppfordrer alle til å ta vaksinen.

- Det er viktig at de mest sårbare i risikogruppene får vaksine først, deretter resten av den voksne befolkningen. Vi håper så mange som mulig tar vaksinen i år, påpeker han.

Ifølge Apotekforeningen tok 1,3 millioner nordmenn vaksine mot sesonginfluensa i 2020, av disse tilhørte 1,1 millioner risikogruppene. Det er det høyeste antall vaksinerte noen gang, selv om målet på 75 prosent vaksinasjonsdekning ikke ble nådd.

Les også: Svært lovende FHI-tall for dem som både har fått Pfizer- og Moderna-vaksine

- Mest effektive beskyttelsen

- Influensavaksine gir den mest effektive beskyttelsen mot influensa, i tillegg er det selvfølgelig viktig med god hygiene og å holde seg hjemme hvis man har symptomer, så at du ikke smitter andre, sier farmasøyt Lima i Apotek 1.

Apotek 1 begynner å tilby vaksinering fra 18.oktober. Det var i fjor at farmasøyter fikk rekvireringsrett på influensavaksine i apotek. Det førte til en endring i vanene for mange.

Tall fra Apotekforeningen viser at 85.000 nordmenn tok influensavaksinen på apoteket i fjor. Det er en dobling fra året før. Bare 20 prosent av disse hadde resept fra lege.

- Lettere tilgjengelighet gjør at flere velger å vaksinere seg i apotek uten å ha resept fra lege, og folk opplever det som trygt å sette vaksinen hos oss, sier Lima i Apotek 1.

Hygiene og ta influensasmitte på alvor er viktig. For i likhet med koronavaksinene kan man også bli smittet ved å være vaksinert mot influensa.

- Noen kan bli influensasyke selv om man har tatt vaksinen, men for disse ser det likevel ut til at vaksinen kan redusere risiko for alvorlig sykdomsforløp, påpeker Lima.

- Hvilket tidspunkt bør man ta vaksinen?

- Den bør tas mellom oktober og desember, slik at den har effekt når influensasesongen er i gang, svarer hun.

Les også: Coop gjør endringer etter Nettavisen-avsløringer

Godt forberedt

I fjor opplevde apotekene mangel på vaksinedoser mot influensaen, og det har de tatt lærdom av.

- Vi har god tilgang på influensavaksiner for å møte den ventede pågangen, og i tillegg har det blitt utdannet flere tusen vaksinatører ved apotekene i landet slik at vaksinen blir enda lettere tilgjengelig for folk, opplyser Lima.

Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen, støtter dette, og forteller til Nettavisen at vaksinebeholdningen ved apotekene i Norge har blitt doblet fra fjoråret.

- I år har vi dobbel mengde, så det er ingen grunn frykte mangel, sier hun.

I apotekforeningen har de også merket at økt interesse rundt influensavaksinen før årets influensasesong enn tidligere år.

Hva tror du er grunnen for den økende pågangen?

- Det siste halvannet året med pandemien har ført til en økning i folks kunnskap om vaksine og viktigheten av vaksinering, samtidig som myndighetene har vært flinke på å dele informasjon, forklarer fagdirektøren.