Gå til sidens hovedinnhold

- Nå vil vi ha Jens & Co

Frp stuper. - Nå stemmer folk for trygghet, mener valgforskere.

Frp går tilbake 3,7 prosentpoeng på målingen Opinion har utført for ANB i perioden 14. til 20. oktober.

Ap går frem 0,2 prosentpoeng på målingen til Opinion, mens partiet går frem 2,7 prosentpoeng på Norstats måling for NRK, som sammenligner oktober med uke 38 i september.

Ifølge Norstat har Frp en tilbakegang på 2,9 prosentpoeng, så tendensen er klar selv om målingene spriker.

Har du tips om saken? Send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

- Frp i forlegenhet
- Ap setter Frp i forlegenhet, først og fremst nå de konkurrere om velgere med usikker økonomi og jobb, sier valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU til Nettavisen.

Han tror at alle som føler seg usikre, vil søke mot det trygge.

- Ingen parti har investert så mye kapital i trygghet som Ap. Krisen vi nå er inne i, tjener partiet. Siden 1923 har partiet prioritert trygghet mer enn noen andre, og det gir partiet størst troverdighet når vi nå står overfor økende arbeidsledighet, sier Jenssen.

HTML EMBED
Frp krever bonusstopp for toppledere

(ekstern lenke).

- Kom med løsninger
Todal Jenssen drar noen linjer 80 år tilbake i historien:

- Se hva de klarte å få til på 1930-tallet. Ap viste seg som partiet med løsningene, som ga svar, brakte folk og land ut av de harde 1920-årene.

- Frp har gjort mye 7-8 siste årene om å gå Ap i næringen når det gjelder trygghet og er blitt et kvasi-parti «for trygghet – mot staten» – og har gjort store skritt i retning av å gi folk sosial og økonomisk trygghet. Men de er tydeligvis ikke i mål med dette.

- Som forventet
Valgforsker Marcus Buch i Tromsø er ikke overrasket over meningsmålingene i det hele tatt:

- At Frp sliter i en finanskrise, er helt som forventet, sier Buch til Nettavisen.

Årsaken forklarer han enkelt slik:

- Frps oppslutning skyldes asylpolitikken. Den alene kan gi partiet rundt 20 prosent i oppslutning. Så er det Oljefondet. Lenge har partiet spilt på at «vi er søkkrike, men ingen vil gi oss det vi har krav på», men nå svikter det argumentet, sier Buch.

- Partiet har levd godt på argumentasjonen «det går så det suser - så hvorfor knipe igjen pengesekken». Arbeiderpartiet har gjennom historien vist at de loser oss godt gjennom slike kriser, sier valgforskeren, som humrende legger til at opposisjonen nærmest har «stilnet», etter oppfordringen fra bankdirektører om ikke å hausse opp dramatikken.

- Skal skjerpe oss
Frps nestformann Per Sandberg kommenterer tilbakegangen slik:

- Regjeringen har brukt finanskrisen for alt den er verd til å skape utrygghet og koblet denne krisen til Frp på en feilaktig måte. Det er positivt for oss med en tilbakegang nå, slik at vi kan skjerpe oss og komme sterkt tilbake neste år, sier Sandberg optimistisk til ANB.

Onsdag gikk finanskomiteen enstemmig inn for Frps forslag om å inkludere de mindre bankene i krisepakken. Frp-formann Siv Jensen krever at finansinstitusjoner som benytter seg av redningspakken, samtidig avstår fra bonuser, opsjoner og utbytte.

- Dette er en helt ekstraordinær situasjon som påkaller ekstraordinære tiltak. Når storsamfunnet stiller 350 milliarder kroner til rådighet for finansinstitusjonene, må de vise at de er tilliten verdig, sier Siv Jensen.

Refser Frp
Høyres Per-Kristian Foss refser Frp for sprikende uttalelser:

- Den siste tiden har vi fra Frp hørt alt fra deres programforslag om å avvikle all regulering av finansmarkedene, til nå deres siste forslag i forbindelse med redningspakken, en detaljstyring av av lønninger og bonuser i private banker. Det er et forslag som er så langt til venstre at ikke engang SV støtter det. Dette er råpopulisme fra Jensen, sier Foss til Fædrelandsvennen på nett.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken