*Nettavisen* Økonomi.

Nær flykollisjon 44 ganger over Norge

44 ganger var norske rutefly sekunder fra å kollidere i lufta over Norge i fjor. Nå skal samtlige flygeledere sertifiseres etter nye forskrifter.

02.04.04 08:10

Luftfartstilsynet registrerte 44 alvorlige nesten-kollisjoner med fly i løpet av 2003. I tillegg var det 24 hendelser hvor flygeledere var involvert i situasjoner som skapte fare, skriver Dagsavisen.

I en rapporten som legges fram om kort tid har tilsynet tatt i bruk en ny standard for inndeling av ulykker og hendelser.

Rapporten viser at hele 68 lufttrafikkhendelser ble registrert i fjor. 44 av dem er nesten-kollisjoner i lufta, det vil si at flyene har vært mindre enn 3000 fot, eller i underkant av tusen meter, fra hverandre. Slik har flyene flere ganger vært sekunder fra å kollidere i lufta.

Åtte av nesten-kollisjonene var mellom sivil og militær flyging. Flere av disse inkluderer fly fra Widerøe, og Havarikommisjonen skal nå se nærmere på dette forholdet.

– Nærpasseringer med andre fly oppstår oftest ved påbegynte innflyginger eller utflyginger fra flyplasser når vi skal blandes med anen trafikk, forteller flygesjef i SAS, Klas Jonsson til avisen.

Hver gang slikt oppstår skal det rapporteres internt i selskapet og til luftfartsmyndighetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag