Drivstoffprisene har skutt til himmels på kort tid, og dieselprisene har i deler av landet passert 27 kroner per liter, mens resten av landet ser 26-tallet.

Og det trenger ikke å stoppe der: Ekspertene mener man kan passere 30 kroner.

Les også: Spår sjokkpris på olje: Kan få 30 kroner literen på bensin

I Sverige har regjeringen åpnet for at de kan gripe inn mot de høye prisene, og nå krever NAF at noe lignende skjer i Norge.

- Staten må ta kontroll

- Drivstoffpriser opp mot 30 kroner literen rammer vanlige folk som er avhengige av bil i hverdagen. Nå må myndighetene ta grep før prisgaloppen kommer helt ut av kontroll, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF i en pressemelding.

- Staten må ta kontroll over situasjon gjennom offensiv bruk av statlige virkemidler. Avgiftene må kraftig ned, sier Ryste i NAF

Ifølge oversikten til GlobalPetrolPrices.com har Norge for tiden verdens nest høyeste drivstoffpriser, bare slått av Hong Kong. En solid del av dette er avgifter.

En liter drivstoff består av både veibruksavgift, moms og CO2-avgift, og NAF mener dette er faktorer regjeringen styrer. Med en dieselpris på 25 kroner vil 40 prosent være avgifter.

- Dette kan og må regjeringen nå gjøre noe med, sier Ryste.

- Staten tar inn store inntekter fra olje og gass, samtidig som avgiftsnivået på drivstoff er svært høyt. Vi kan ikke sitte stille å se på det som skjer nå. Regjeringen må hjelpe husholdningene. Det mest effektive virkemiddelet på kort sikt er å sette ned avgiftene kraftig, sier hun.

Ekstraregning på 6 000

Ifølge NAF vil en bilist som kjører 12 000 km per år, med gjennomsnittlig drivstofforbruk på 0,65 liter per mil, få nå en årlig ekstraregning på over 6000 kroner med dagens drivstoffpriser på 25 kroner literen sammenlignet med hvordan situasjonen var for kort tid siden, da prisen lå på 17 kroner literen. Det er en økning på 47 prosent.

- Denne utviklingen kan ikke fortsette. Vi er ekstra bekymret for at økte drivstoffutgifter kommer på toppen av økte strømpriser og en generell prisvekst ellers i samfunnet, sier Ryste.