En undersøkelse NAF har gjort blant norske bilister viser at mange nordmenn tviholder på utdaterte elbil-problemer og myter.

Ikke overraskende er skepsisen størst blant de som i dag kjører bensin- eller dieselbil.

Les også: Ny strømkabel til England står for 40 prosent av strømeksporten - snart skal kapasiteten dobles

- Det er ingenting ved elbilen som gjør at den er dårligere på vinterføre. Faktisk kan det at de har et tungt batteri nederst i bilen gjøre at elbilene kommer seg bedre frem enn bensin- og dieselbiler på glatta, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonssrådgiver i NAF i en pressemelding.

Det krever dog en viss tilpasning som sjåfør:

- Elbilene bremser av seg selv for å spare og produsere litt strøm. Faren på vinterføre er at om du har maksimal regenerering på bilen, kan du begynne å skli når du slipper gassen inn mot en sving, advarer Sødal.

- Derfor er det lurt å skru av regenereringen når du kjører på glatte vinterveier, fortsetter han.

Elbiler er også generelt tyngre enn bensin- og dieselbiler, noe som gir deg en ekstra grunn til å ta det litt med ro inn i glatte svinger.

Les også:

Elbilene starter i streng vinterkulde

Drøye to av ti i undersøkelsen mener at elbilene ikke starter når det er kaldere enn minus 15. Skepsisen er størst blant de som har en bensin- eller dieselbil i dag. Blant dem svarer nesten tre av ti at elbilen ikke vil starte i kulda.

- Faktum er at en elbil starter lettere i kulda enn en bensin- eller dieselbil. Det er langt enklere å starte en elmotor enn en forbrenningsmotor, men som alle biler er også elbilen avhengig av at du har et startbatteri som er i god form, sier Sødal.

Elbil og kolonnekjøring

Kolonnekjøring trekkes ofte frem i elbildiskusjoner. Drøyt to av ti svarer at elbilene ikke kan brukes til dette. Og blant de som allerede har elbil er det hele 17 prosent som mener dette.

- Elbilene er bedre å bruke i kolonnekjøring enn bensin- og dieselbiler. Der de med fossilbil må skru av motoren for ikke å risikere kullosforgiftning når snøen fokker rundt bilen eller kolonnen står i en tunnel, kan elbilistene ha bilen på og sitte i en god og varm bilkupé, slår Nils Sødal fast.

Forutsetningen er at du har tatt en tur innom siste hurtiglader før du kommer opp til fjellet der det er kolonnekjøring.

- Godt med drivstoff må alle biler ha når det er kolonnekjøring. Det blir en god del venting. Så alle må tanke opp før de kommer opp på fjellet uavhengig av hvilket drivstoff det er snakk om, sier Sødal.

Vintertest: Mercedes EQC 400

Elbiler blir varme

En annen myte som lever godt er at en elbil aldri blir skikkelig varm i kupéen om vinteren. 27 prosent oppgir at de tror det. Og 11 prosent som eier elbil tror dette.

- Dette er også en myte. Faktisk så blir en elbil raskere varm i kupéen enn en bensin- eller dieselbil. I en elbil varmer det så å si med en gang, mens motoren må bli varm i en fossilbil før varmeapparatet gir varme, sier NAF-rådgiveren.

Årsaken er at elbiler rett og slett er utstyrt med elektriske varmeapparater som blir svært fort varme.

Ifølge NAF er det heller ikke sånn at du må skru ned varmen i en elbil for å spare strøm. De nyere elbilene med større batteripakker takler at du har det varmt og godt inne i kupéen.

- Uansett er det lurt å forvarme bilen om du har mulighet til det uavhengig av om du har en elbil eller dieselbil. Da er kupéen varm når du setter deg inn, rutene isfrie og strømforbruket til bilen blir lavere, rådgir Nils Sødal.

... men rekkevidde forsvinner

Det å varme opp bilen koster derimot rekkevidde, spesielt på biler uten varmepumpe, så man må bare leve med at rekkevidden på vinteren gjerne er 20-30 prosent kortere enn på sommerføre.

- Vi antar at mange har svart som de har gjort i undersøkelsen fordi de har hørt om rekkeviddetapet til elbiler om vinteren, mener Nils Sødal.

Faktum er et du må regne med at du kommer rundt 25 prosent kortere med elbilen om vinteren kontra sommeren. Er det skikkelig kaldt, kan den gå kortere.

- Bilkjøperne får for dårlig informasjon om vinterrekkevidden. Derfor mener vi det må komme på plass en bransjestandard for hvordan rekkevidde omtales av bilselgerne, sier Sødal. - Inntil man får på plass en standardisert test av vinterrekkevidde, kan NAFs omfattende elbiltester gi en pekepinn på hvor langt de enkelte bilmodellene kommer på vinteren, avslutter Nils Sødal.

Stor rekkeviddetest: Så langt går elbilene egentlig på sommeren