NEW YORK (Nettavisen): Torsdag kveld sier Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, at hun på fredag ønsker å prate med pressen om det 25. grunnlovstillegget.

Les: Slik fungerer den nylig omtalte loven som kan fjerne Trump fra makten

Det 25. tillegget i den amerikanske grunnloven åpner for å fjerne en president som ikke er mentalt skikket til oppgaven.

- Forresten, i morgen, kom tilbake her i morgen. Da skal vi snakke om det 25. grunnlovstillegget, sa Pelosi på torsdag kveld da hun møtte pressen.

Det hvite hus har ikke oppgitt når Trump gjennomførte sin siste negative test, og Nancy Pelosi reagerer sterkt på at de ikke vil ut med denne informasjonen.

- Dette er utrolig viktig informasjon, sier Pelosi på torsdag.

Kan teoretisk avsettes

Grunnlovstillegg 25, seksjon 4 har aldri blitt brukt før, men det har tidligere vært «hvisking» i Det hvite hus om å bruke det mot Trump, seneste i 2018.

I teorien er det altså mulig å avsette USAs president ved å anvende det det 25. grunnlovstillegget som kom på plass for over 50 år siden, men det er en særdeles innfløkt prosess.

Seksjon 4 i grunnlovstillegget tilbyr en trinnvis prosess for visepresidenten og flertallet av tjenestefolkene i utøvende etater, som oftest anses å være regjeringen (cabinet), til å erklære presidenten til «å være ute av stand til å utøve embetets myndighet og plikter»

Prosessen krever til slutt et to-tredjetalls flertall i begge kamrene i Kongressen.

Les mer her: Slik fungerer den nylig omtalte loven som kan fjerne Trump fra makten

- Pelosi troller med Trump

- Hun troller Trump. Noe hun tilsynelatende gjør mer og mer. Hun vet at han tar agnet hver gang. Formålet synes å være å trigge en overreaksjon fra presidenten på twitter, sier USA-eksperten Hilmar Mjelde til Nettavisen.

- De konstitusjonelle og politiske hindrene for å fjerne en president er formidable. Det har aldri vært gjort før. Skulle USA virkelig igangsette et slikt rabalder rabalder tre-fire uker før valget, sier USA-eksperten.

- Formålet synes å være å trigge en overreaksjon fra presidenten på Twitter, sier USA-eksperten Hilmar Mjelde til Nettavisen, som kommentar på Nancy Pelosis uttalelse.

- Demokratene ligger nå an til å vinne full kontroll i Kongressen samt Det hvite hus. Demokratene kan nå etter alt å dømme bare lene seg tilbake og la velgerne fjerne Trump 3. november, sier Mjelde.

- Mike Pence ville aldri gått med på det, heller, noe han hadde måttet gjøre for å ta i bruk seksjon 4 i 25. grunnlovstillegg, som er den relevante paragrafen her, sier Mjelde til Nettavisen.

Trump: - En velsignelse fra Gud

I en video som president Donald Trump la ut på Twitter natt til torsdag snakket han varmt om en eksperimentell koronamedisin, Regeneron.

- Jeg tror det var en velsignelse fra Gud at jeg ble smittet. «A blessing in disguise», sier Trump om behandlingen han har vært gjennom.

Senere torsdag kveld slår presidenten også tilbake mot Pelosi med nok en tweet.

- Crazy Nancy er den som burde vært under observasjon. De kaller henne ikke gal for ingenting, skriver Trump i en Tweet torsdag kveld, skriver han.

Se video av Trump øverst i saken.

Opp fire prosent

Selskapet Regeneron var opp fire prosent på Wall Street torsdag, kort tid etter åpning. Dow Jones åpnet også opp rundt 100 poeng, på grunn av forventninger rundt en ny krisepakke. President Donald Trump sa torsdag morgen at hans administrasjon og Demokratene hadde «startet på noen veldig produktive samtaler.»

Dermed tyder det på at Trump kan ha snudd, etter at han bare for noen dager siden uttalte at han hadde bedt republikanerne i Kongressen en ordre om å legge forhandlingene med demokratene om en krisepakke på is til etter valget 3. november.

Les mer: - Dette er en kjempetabbe av Donald Trump

- Den var helt fantastisk

Medisinen Trump fikk, var en stor dose med en eksperimentell antistoff-medisin utviklet av det amerikanske selskapet Regeneron.

- Helt fantastisk, sier han om medisinen han fikk.

Så fornøyd med medisinen er Trump at han lovet at folk, spesielt de eldre, skal få den gratis om de også blir syke. Medisinen ble injisert mens Trump fortsatt var i Det hvite hus fredag. Medikamentet testes nå klinisk, men er ennå ikke godkjent som behandling mot covid-19.

Les også: Trump i fyr og flamme i ny video i natt: - Alle skal få det. Gratis!

- Jeg fikk andre ting enn Regeneron, men spør dere meg, så var denne medisinen utslagsgivende, sier Trump.

- Jeg følte meg helt utrolig. Jeg følte meg fantastisk med en gang, sier han.

- Du skal få det gratis

I videoen som Trump la ut i natt, lovet presidenten også at han skal jobbe med å få ut denne medisinen på markedet, slik at alle som trenger den, kan få den.

- Vi har Regeneron, og vi har en lignende medisin fra Eli Lilly på vei. Vi skal få dem ut raskt og godkjent. Hvis du er på sykehuset og føler deg dårlig, så skal vi prøve å få gitt det til deg og du skal få det gratis. Og spesielt om du er gammel skal du få det raskt, sier Trump.

- Vi har hundretusenvis av doser av dette og det er like før de er klare. Jeg har en krise-ordre klar, og vi må få det signert nå. Du kommer til å bli frisk, og du kommer til å bli frisk raskt. Dette er noe ingen hadde tenkt på for bare noen måneder siden, sier presidenten i videoen.

Selskapet har nå søkt om å få godkjent nødbruk av den eksperimentell medisinen, melder CNBC.

Trump: - Dette er en kur

Trump sier at medisinene han har fått blir betegnet som terapeutiske, men presidenten er ikke enig

- For meg er dette en kur. Jeg gikk inn på sykehuset, jeg følte meg ikke bra - og 24 timer senere følte jeg meg meg fantastisk, sier presidenten.

- Det er slik jeg vil alle alle skal ha det - og oppleve det. Jeg vil at alle skal få samme behandlingen som presidenten fikk. Fordi jeg føler meg fantastisk, helt perfekt, sier Trump.

Nekter å delta i videodebatt

President Donald Trump opplyste på torsdag at han nekter å delta i den neste debatten mot Joe Biden, dersom de to ikke kan møtes ansikt til ansikt.

Kommisjonen som arrangerer presidentdebattene opplyste torsdag at neste debatt, som skulle ha funnet sted i Miami neste torsdag, må holdes som et videomøte på grunn av bekymring for koronasmitte, skriver NTB.