*Nettavisen* Økonomi.

Gunnar Stavrum

Når lærerne slår alarm, må byrådet ta grep for å stanse gjengvolden i Oslo øst

Bildde av byråder og byrådsleder Raymond Johansen

MÅ REAGERE: Alarm fra lærere og alvorlige voldsepisoder må få de ansvarlige byrådene til å reagere mot kriminaliteten på Søndre Nordstrand. Akkurat nå er dette byområdet det nærmeste vi kommer «svenske tilstander» i Norge. Fra venstre Hanna Marcussen (MDG) byråd for byutvikling, Lan Marie Nguyen Berg (MDG) byråd for miljø og samferdsel og byrådets nestleder, byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV) byråd for oppvekst og kunnskap. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Henrettelser på åpen gate og frykt for æresdrap må være varselet som får de ansvarlige byrådene til å våkne.

Sent fredag kveld ble 21-årige Halil Kara skutt og drept rett utenfor Prinsdal Grill på Oslos østkant.

Henrettelsen skjedde bare noen få kilometer unna Holmlia skole, der 16-årige Mohammed ble slått ned slik at han døde - angivelig fordi han hadde hatt et forhold til den tiltaltes søster.

I dag starter straffesaken mot den unge mannen som slo ned Mohammed. Den tiltalte har forbindelser til den kriminelle gjengen Young Bloods.

Punktet om æresvold er tatt ut av tiltalen fordi vitner ikke tør å forklare seg av frykt for represalier fra den tiltaltes vennekrets. Hvis dette blir stående etter de tre dager lange rettssaken, så er det et tegn på at kriminelle har større påvirkningskraft enn politi og norske myndigheter, og det er en fallitterklæring.

Verken Byrådet i Oslo eller Oslo politi kan leve med at drap på en uskyldig 16-åring blir svakt etterforsket fordi vitner skremmes fra å snakke.

Samme dag som rettssaken starter skriver 42 lærere ved Mortensrud Skole, som bare ligger noen kilometer unna, et åpent brev i Dagsavisen i bekymring over barna i nærområdet i Søndre Nordstrand.

Klikk på bildet for å forstørre. Kart over Oslo, med Munkerud, Lofsrud og Holmlia i bydelen Søndre Nordstrand på Oslos østkant, innfelt.

GJENGOMRÅDET: Det er få kilometer mellom Munkerud, Lofsrud og Holmlia i bydelen Søndre Nordstrand på Oslos østkant. Foto: Google Maps (Nettavisen (Montasje))

- Hver dag møter vi barn og familier med utfordringer vi ikke har rammebetingelser til å hjelpe på en god måte. Tiltakene som har vært satt inn har ikke fungert godt nok. De har vært kortsiktige og overfladiske, heter det i brevet, der de også viser til at lærerne på naboskolen Lofsrud «varsler om en skolehverdag med trusler og vold».

Les innlegget: Vi trenger tiltak som virker på Mortensrud

Kollegene på Lofsrud skrev sitt innlegg på NRK Ytring i desember.

«Grensene for hva som anses som normal adferd i klasserommet har blitt dramatisk forflytta: Høytlytt og obskøn omtale av lærere og medelever, trusler, filming i klasserommet, hinsides språkbruk og voldsepisoder, som også filmes og spres på sosiale medier».

Les innlegget: Situasjonen er prekær

Lærerne beskriver en hverdag hvor elever møter vold, trusler og narkotikasalg og ikke tør å si fra, fordi de vet at «snitching» straffes. Resultatet er at 15 elever har flyttet fra skolen i frykt for å gå der.

  • Dette er det nærmeste man kommer en alarm fra fortvilte lærere.
  • Andre forteller om kriminelle gjenger som terroriserer nærmiljøet.
  • Politiet har i en årrekke bedt om økonomiske midler i kampen mot gjengene.

Så ingen kan si at dette kommer som et sjokk. NRK-reporter Anders Magnus fikk skarp kritikk da han laget reportasje om dette for tre år siden. I dag har kritikken mot journalisten stilnet og forsøket på bagatellisering har falt til jorden.

Les saken: Gjenger i Oslo: Ungdom har pistoler og barn selger hasj

Men gjengproblemene er der fortsatt, og skolemiljøet er tydeligvis uholdbart.

Et navn som har gått igjen er Young Bloods, en gjeng som har utgangspunkt på Holmlia i Søndre Nordstrand. Ifølge en rapport fra Oslo politi i 2016 blir det vist til at gjengen har sterke bånd til kriminelle nettverk på Vest-Balkan, og allerede den gang mente politiet at gjengen kunne stille med 50 mann på få minutter, og at «gjengen nærmest har total kontroll over bydelen og miljøet på Holmlia».

Les mer på VG: Gjengen ingen klarte å stoppe

I fjor tiltalte Oslo-politiet angivelige ledere for Young Bloods for organisert kriminalitet og narkotikasalg, ifølge TV 2. Fem i alderen 20-24 år ble dømt til mellom to og tre års fengsel.

Ifølge TV 2 var det da interne konflikter i gjengen, og en av medlemmene ble skutt i nakken. Politiet mener en 28-årige norsk-albaneren leder Young Bloods, og at gjengen er delt i en «kurderfraksjon» og en «albanerfraksjon».

Den angivelig lederen ble pågrepet i Marokko i 2018, og utlevert til Norge i fjor - for så å bli varetektsfengslet, ifølge Aftenposten siktet for medvirkning til drapsforsøk, kidnapping og påvirkning av aktører i rettsvesenet.

Foreløpig er lite kjent om omstendighetene rundt den regelrette henrettelsen utenfor Prinsdal Grill i helgen. Politiet mener at drapet var målrettet, men har ikke lagt frem noe teori om motiv.

Det er heller ikke dokumentert hold for påstander om at den tiltalte i drapssaken om Mohammed (16). Men det er kjent at han er norsk-albaner, tidligere bokser og at han har posert på sin Facebook-side sammen med en av de antatte medlemmene i Young Bloods.

Lærerne på Mortensrud og Lofsrud fortjener honnør for å slå alarm og fortelle om en fortvilet skolehverdag som må være ødeleggende for mange lovlydige barn og unge.

I dag møter byrådsleder Raymond Johansen som tilhører i Oslo tingrett for å markere støtte til ofrene og for å gi dem ryggdekning til å fortelle om omstendighetene rundt drapet på Mohammed (16).

Også Jan Bøhler, som har ført en utrettelig kamp mot gjengkriminaliteten, vil være til stede. For, som han skriver i en gjestekommentar i Nettavisen, er han undrende til om politiet har tatt for lett på mistanken om at drapet skyldtes æresvold - og peker på at «æresvold er alvorlig kriminalitet som skal straffes».

En annen kommentator, Elin Ørjasæter, mener at politiet har blitt for fjerne, og viser til at både ungdommene i miljøet på Holmlia, lokalpolitikere og rektor på Holmlia ungdomsskole sammenlikner drapet på Mohammed med drapet på Benjamin Hermansen.

Det drapet utløste en felles innsats mot rasistisk vold.

På samme måte må politikere, skole, nærmiljøet og politiet nå gjøre en forsterket og samordnet innsats for å ta tilbake makten over bydelen Søndre Nordstrand og gjøre skolehverdagen trygg igjen.

Når lærerne på flere skoler slår alarm, så holder det ikke å sitte på tilhørerbenken en dag.

PS! Hva mener du? Frykter du kriminelle gjenger, eller mener du at politiet har god kontroll på situasjonen? Skriv et leserinnlegg!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag