Tirsdag ble det kjent at Tord Ueland Kolstad (51) melder flytting til Sveits, dagen etter milliardær Kjell Inge Røkke meldte om det samme. Han sier imidlertid at dette var bestemt før Røkkes flytting.

– Jeg har bestemt meg for å flytte for en tid tilbake siden. Så hadde jeg intervju med lokalavisa i Bodø om denne saken – de har vist om dette en tid. Og valgte å publisere i dag, skriver Kolstad i en SMS til Nettavisen.

Han presiserer at han ikke har snakket med Røkke, og at avgjørelsen er tatt tilbake i tid.

Han flytter imidlertid ikke til samme sted, men til Luzern. Investoren er oppført med 1,45 milliarder kroner i formue i 2021, og er på Kapitals liste over de 400 rikeste i Norge. Kolstad opplyser at han umiddelbart flytter til Luzern, hvor han og familien har leid en leilighet, og deres yngste datter skal begynne på skole.

– Skattebyrden er nesten doblet

Kolstad har tjent seg rik på eiendom gjennom selskapet T. Kolstad Eiendom. Han eier og forvalter omtrent 160.000 kvadratmeter med næringseiendom, ifølge Kapital.

– Det er ikke tvil om at den norske formuesskatten – og særlig den økningen det har vært på arbeidende kapital spiller inn. Hele min formue er jo i praksis eierskapet i mitt firma. Verdiene jeg har utenom eierskapet i mitt firma er relativt små. Jeg opplever at beskatningen på min hånd i praksis er doblet det siste året, sier Kolstad til Avisa Nordland.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Kjell Inge Røkke mot Hadia Tajik om moral, skattemoral og dobbeltmoral

– Hvor mye regner du med å spare på å flytte?

– Med den nye regjeringen så er min skattebyrde for bare å betale for eierskapet nesten doblet. Det dreier seg om betydelige summer, sier Ueland Kolstad som ikke ønsker å røpe noe eksakt tall.

Startet med mobilsalg

selskapets nettsider står det at Kolstads suksess startet med en 13-åring som importerte telefoner fra utlandet for videresalg til vener og familie.

Etter flere avslag på boliglån som 19-åring, fikk han sitt første på 410.000 kroner.

Leieinntektene ble spart til egenkapital og i 1995 kjøpte han sin første næringseiendom og T. Kolstad Eiendom AS ble etablert i 1994.

Selskapet har per dags dato 11 ansatte, ifølge nettsidene.

Les også: Langer ut: – Det er ikke de rike som betaler formuesskatten

Flere rikinger flyttet til Sveits

I starten av 2022 skrev Nettavisen at Dæhlie flytter til Sveits. Orkla-eier Stein Erik Hagen har også flyttet formue til landet.

Skatteadvokat Bettina Banoun påpekte mandag i forbindelse med Røkkes fllytting at Sveits har et helt annet skattesystem enn Norge.

– Sveits har lavere formuesskatt, gunstigere utbytteregler og ikke skatt på aksjesalg. I tillegg er det et stabilt og forutberegnelig skatteregime, sa Banoun til Nettavisen og understrekte at hun uttalte seg på et generelt grunnlag.

I Norge er beskatningen av aksjer skjerpet betraktelig i 2022, både ved at utbytteskatt er økt til 35,2 prosent og formuesskatten på aksjer er økt ved at verdsettelsesrabatten på aksjer ble redusert til 25 prosent og formuesskattesatsen ble økt til inntil 1,1 prosent, fortalte Banoun.

– I tillegg er det intet tak på formuesskatten, la hun til.

Selv erfarer advokaten at flere tenker på å flytte ut av Norge.

Les også: Farvel til Norge: Advokater tror flere kan følge etter Røkke