Gå til sidens hovedinnhold

Nasdaq ga børsen nødhjelp

En hyggelig start for Nasdaq-indeksen på Wall Street sørget for å begrense verdifallet for de norske it-aksjene, men børsen endte likevel i minus. Gift-brevene i Washington må ta sin del av skylden for det.

Børsen hadde ingen god start på den nye børsmåneden, og endte svakt ned mandag. Tirsdag fortsatte nedturen, og hovedindeksen endte 0,31 prosent ned til 182,98 poeng.

Terrorfrykt i kjølvannet av gift-brevene til det amerikanske senatet forklarer en del av nedgangen. Dollarvsekkelsen rammer også enkelte av selskapene.

It ned

Det er it-selskapene som først og fremst trakk børsen nedover tirsdag. It-indeksen endte 1,4 prosent ned. Tidligere på dagen lå det an til en enda større nedgang, men stikk i strid med tendensen i forhåndsomsetningen åpnet teknologiindeksen Nasdaq på plussida da Wall Street åpnet klokka 15.30 norsk tid. Ved 16.15-tida var oppgangen på en kvart prosent.

Tandberg kom skjevt ut fra hoppkanten tirsdag, men hentet seg brukbart inn og landet på 62 kroner. Det er 2 prosent lavere enn sluttnoteringen mandag.

Betydelig verre gikk det med Birdstep, som sluttet over 5 prosent ned, og Ementor, som falt 3,8 prosent. Fusjonskaperatene i Tandberg Data og Norman endte på minus 4 og pluss 1 prosent.

Laveste DnB-kurs på to måneder

Tungvekteren DnB NOR bidrar også til å trekke børsen ned med et verdifall på 2,1 prosent til 41,90 kroner. Det er den laveste sluttnoteringen siden 1. desember i fjor.

Orkla ble børsens tredje mest omsatte selskap tirsdag. Interessen for Orkla kan blant annet forklares med en oppgradering fra reduce til accumulate DnB NOR Markets. Kursen endte 1 prosent opp, og det kommer på toppen av en oppgang på 2 prosent i går.

Aktiv Kapital, hvor Øystein Stray Spetalen og styreformann Jon H. Nordbrekken solgte seg kraftig ned i går, lå an til å bli blant børstaperne tirsdag, men berget seg brukbart i land med en kursnedgang på 3,8 prosent.

Blant børsvinnerne tirsdag finner vi Axis Shield, som fikk en etterlengtet godkjennelse for testproduktet BNP i USA tirsdag. Også Kredittbanken, som opplevde å få overtegnet den pågående aksjeemisjonen med 50 prosent, endte kraftig opp.

I Europa er bildet svakt negativt over stort sett hele linja tirsdag, med London som hederlig unntak.

Sjekk kursutviklingen ved børsene på TV 2 Nettavisens børssider.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger