*Nettavisen* Økonomi.

Nazi-brøler kan velte konsernsjefen i Volkswagen

TABBE: Herbert Diess, konsernsjef i Volkswagen AG, under et møte med media 12. mars 2019. (Christophe Gateau/dpa via AP) Foto: Christophe Gateau (AP)

Gedigen språkblunder får kritikere til å tvile på den nye VW-sjefen.

20.03.19 21:03

“Ebit macht frei” - eller, “fortjeneste gir frihet” på norsk. Dette er frasen VWs konsernsjef Herbert Diess brukte gjentatte ganger under et ledermøte i forrige uke. Diess, som tok over VW for et snaut år siden, snakket om hvordan merkevaren Porsche gir konsernet høyere marginer, og dermed større frihet, enn andre bilmerker konsernet eier, som Audi.

Men den mildt sagt uheldige uttalelsen gir ubehagelige assosiasjoner til uttrykket “Arbeit macht frei” - som får all tid vil være forbundet med inngangsporten til nazistenes konsentrasjonsleir i Auschwitz.

Klikk på bildet for å forstørre.

BRØLER-SITATET: VW-sjef Dreiss angrer på at han brukte uttrykket "Ebit macht frei".  Assosiasjonene går ugjenkallelig til inngangsporten til Auschwitz og grufulle historiske hendelser under Annen verdenskrig. Her er USAs visepresident Mike Pence og hans kone Karen Pence samt Polens president Andrzej Duda og hans kone Agata Kornhauser-Duda, under et besøk ved Auschwitz-Birkenau i februar. (AP Photo/Michael Sohn) Foto: Michael Sohn (AP)

Han får sparken, for dette er så grovt at det ikke lar seg unnskylde, betror en amerikansk investor engelske Financial Times. En rekke investorer uttaler seg kritisk til avisen.


- Kan ikke si dette i Tyskland

- Dette er ikke en setning du kan si i Tyskland, sier Ulrich Hocker, som representerer en gruppe tyske småinvestorer, til den engelske avisen.

En representat for en større investorgruppe stiller spørsmålstegn ved konsernsjefens dømmekraft, og føler seg “svært opprørt og sjokkert”. Financial Times siterer også en analytiker som skrev til sine kunder fredag at han tror “en utskifting av ledelsen ved VW nå er en betydelig risiko”.

De fleste aksjonærer og investorer FT.com har snakket med er likevel enige om at Diess er rett person til å få bilgiganten på rett kjøl, tross den gedigne tabbe-frasen.

Herbert Diess har unnskyldt seg, og sagt at det var “på ingen måte min hensikt” å assosiere til nazistene eller Hitler, som jo etablerte Volkswagen på 1930-tallet. Men assosiasjonen med Auschwitz er så vanlig at den neppe kan ha unnsluppet Diess, som attpåtil besøkte leiren i november og tidligere har fortalt om uutslettelige inntrykk etter et møte med en 95-åring som overlevde Holocaust.

Brøleren anses ifølge Financial Times som en gavepakke til fagforeningene og andre kritikere av den fortsatt ganske nye VW-sjefen som skal ha antydet store kostnadskutt og nedbemanning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.