Gå til sidens hovedinnhold

Nazi-brøler kan velte konsernsjefen i Volkswagen

Gedigen språkblunder får kritikere til å tvile på den nye VW-sjefen.

“Ebit macht frei” - eller, “fortjeneste gir frihet” på norsk. Dette er frasen VWs konsernsjef Herbert Diess brukte gjentatte ganger under et ledermøte i forrige uke. Diess, som tok over VW for et snaut år siden, snakket om hvordan merkevaren Porsche gir konsernet høyere marginer, og dermed større frihet, enn andre bilmerker konsernet eier, som Audi.

Men den mildt sagt uheldige uttalelsen gir ubehagelige assosiasjoner til uttrykket “Arbeit macht frei” - som får all tid vil være forbundet med inngangsporten til nazistenes konsentrasjonsleir i Auschwitz.

Han får sparken, for dette er så grovt at det ikke lar seg unnskylde, betror en amerikansk investor engelske Financial Times. En rekke investorer uttaler seg kritisk til avisen.

Les også

Totalslaktet Tesla for ti år siden. Dette mener de i dag

- Kan ikke si dette i Tyskland

- Dette er ikke en setning du kan si i Tyskland, sier Ulrich Hocker, som representerer en gruppe tyske småinvestorer, til den engelske avisen.

En representat for en større investorgruppe stiller spørsmålstegn ved konsernsjefens dømmekraft, og føler seg “svært opprørt og sjokkert”. Financial Times siterer også en analytiker som skrev til sine kunder fredag at han tror “en utskifting av ledelsen ved VW nå er en betydelig risiko”.

Les også

Fersk undersøkelse: 8 av 10 frykter hackere

De fleste aksjonærer og investorer FT.com har snakket med er likevel enige om at Diess er rett person til å få bilgiganten på rett kjøl, tross den gedigne tabbe-frasen.

Herbert Diess har unnskyldt seg, og sagt at det var “på ingen måte min hensikt” å assosiere til nazistene eller Hitler, som jo etablerte Volkswagen på 1930-tallet. Men assosiasjonen med Auschwitz er så vanlig at den neppe kan ha unnsluppet Diess, som attpåtil besøkte leiren i november og tidligere har fortalt om uutslettelige inntrykk etter et møte med en 95-åring som overlevde Holocaust.

Les også

Dette er de billigste fastrentelånene

Brøleren anses ifølge Financial Times som en gavepakke til fagforeningene og andre kritikere av den fortsatt ganske nye VW-sjefen som skal ha antydet store kostnadskutt og nedbemanning.

Kommentarer til denne saken