Gå til sidens hovedinnhold

Nedgang for Dan Børge Akerø: Tapte på valuta

Dan Børge Akerøs selskap hadde kraftig nedgang i fjor, tynget av lite vellykket valutaspekulasjon.

Å låne penger i utenlandske valutaer kan være en veldig risikabel strategi. Det gikk Dan Børge Akerø erfare.

En av Norges mest folkekjære programledere de seneste tiårene, som riktig nok hadde storhetstiden på 80-tallet og 90-tallet, eier selskapet Danpower International.

Virksomheten er utvikling og produksjon av TV-programmer, utleie av programleder til TV-produksjoner, samt salg av konsulenttjenester.

Danpower International har tatt opp et lån i sveitsiske franc. Sveitsiske renter er blant de laveste i hele verden, både renter med kort og lang løpetid er negative.

Men i fjor svekket den norske kronen seg mot en av de sterkeste valutaene i verden: sveitsiske franc.

Det førte til at et tilsynelatende gunstig lån gjennom fjoråret økte med 99.000 kroner til 2.046.000 kroner. Resultatregnskapet til Akerø er derfor belastet med denne valutasmellen.

Les også

Butikkdød i Norge - samtidig fosser den svenske nettkjempen Boozt frem

Utviklingen snudde

I årsberetningen til Danpower International heter det at etter en gunstig kursutvikling på valutalånet i 2017, snudde dette til en negativ utvikling i 2018.

Sveitsiske franc snudde så mye mot norske kroner, at den kursjusterte låneverdien økte med 99.000 kroner.

Ved begynnelsen av 2018 måtte man ut med 834 kroner for å kjøpe 100 sveitsiske franc. Mot slutten av året hadde dette beløpet økt til 888 franc, en kronesvekkelse på hele 6,5 prosent.

Akerø måtte også tåle en kraftig nedgang i inntektene fra 1,53 millioner kroner i 2017 til 1,03 millioner i 2018. Det er en nedgang på 33 prosent. Driftsresultatet falt fra 958.000 kroner til 396.000 kroner.

Les også

Nordea endrer: Tror renten skal opp fire ganger

Kombinasjon

I årsberetningen heter det at inntektsfallet i kombinasjon med en svak økning av driftskostnadene er årsaken til at årsresultatet på 195.000 kroner er mer enn halvert fra 2017.

Eks-programlederen tok ut moderate 300.000 kroner i lønn i fjor, mot 286.000 kroner i 2017.

- Jeg har aldri noen kommentarer til det, sier Akerø og sikter til å kommentere selskapets årsregnskap.

Les også

Smålig skepsis mot den synske sjamanen som overlever døden og forutser terror

Fra NRK til PR

Etter 40 år avsluttet Akerø i fjor sitt engasjement hos NRK. Da hadde han frontet seersuksesser som «Senfredag», «Lørdan», «Talentiaden», «Den store klassefesten», «Kjempesjansen» og «QuizDan», har Kampanje tidligere skrevet.

Samtidig kunne nettavisen, som publiserer fagstoff for kommunikasjonsbransjen, fortelle at Akerø inngikk et samarbeid med PR-byrået Kruse Larsen.

- Jeg kommer ikke til å være noe frontfigur utad, men et assosiert medlem. Det blir en løs, men hyggelig tilknytning, sa han til Kampanje.

Kommentarer til denne saken