*Nettavisen* Økonomi.

Erik Stephansen

Nei, å anklage noen for voldtekt er ikke sivil ulydighet

 

Medieprofilen og skuespilleren Cissi Wallin utenfor rettssalen i Stockholms tingrett da saken startet i november. Foto: TT/NTB

At Cissi Wallin ble dømt for falske anklager mot Fredrik Virtanen trenger ikke være noe tilbakeslag for metoo-bevegelsen. Den må bare bli voksen.

Meningene er som ventet delte etter at den svenske medieprofilen Cissy Wallin i går ble dømt til betinget fengsel for grove ærekrenkelser mot journalisten Fredrik Virtanen.

Det er nå to år siden hun anklaget Virtanen for voldtekt på sin Instagram-konto. Han ble identifisert med navn og bilde av svenske medier, mistet jobben i Aftonbladet, og blir av mange omtalt som starten på metoo-bevegelsen i Sverige.

Derfor ble det av enkelte sett på som et tilbakeslag for metoo da flere svenske medier i etterkant ble dømt av Granskningsnämnden (svenske PFU) for behandlingen av Virtanen. På samme vis har Wallins forsvarere hevdet at det vil bli vanskeligere for kvinner å komme fram med overgrep dersom den første «varsleren» ble dømt.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Fredrik Virtanen skriver at han er glad for dommen på mandag. «Men skandalen står igjen. Internett glemmer ikke». Foto: NTB scanpix

Her hjemme er redaktør Ida Eliassen-Coker i kvinnemagasinet Altså talskvinne for det siste synspunktet. I Dagsnytt 18 mandag argumenterte hun for at rettssystemet bare er en utopi i voldtektssaker, siden bare én av 100 blir dømt.

Det Cissi Wallin hadde gjort var derfor en slags sivil ulydighet mot et system som ikke fungerer, ifølge Eliassen-Coker.

Heldigvis tror jeg de fleste ser at dette er et farlig standpunkt. Det går ikke an å skyve andre mennesker foran seg og kalle det sivil ulydighet. Det er det bare en folkedomstol eller en mobb som er villig til å gjøre.

Eliassen-Coker har utvilsomt et poeng i at voldtektsofre har problemer i møte med rettsapparatet. Men om du er kritisk til deler av rettssystemet, da må du forbedre det - ikke avskaffe rettsstaten.

Klikk på bildet for å forstørre. Ida Eliassen-Coker.

Redaktør Ida Eliassen-Coker mener dommen mandag er et tap for ytringsfriheten og at det blir vanskeligere for varslere å stille opp. Skjermdump NRK

Du kan jo forsøke å tenke selv hvem du ville hatt som dommer, om du selv eller noen du var glad i hadde gjort et feilgrep:

En kjølig og kjedelig svart kappe på Tinghuset - med egen advokat og mulighet til å anke - eller en opphisset, følelsesladd Facebook-gruppe med 25.000 følgere.

Også i Norge har enkelte metoo-saker vært omstridt. Særlig saken mot Trond Giske slo delvis tilbake fordi den så tydelig ble misbrukt av overivrige journalister og politikere i en maktkamp.

Les også: Ble anklaget for voldtekt og sparket: – Lynsjemobben er på vei til Norge

Men det trenger ikke, og bør ikke, være noe nederlag for metoo-bevegelsen i seg selv. Den har like stor berettigelse, og har like rett nå som da den skylte over USA og Vest-Europa for to år siden.

Dommen i Sverige er heller ikke noe nederlag for ytringsfriheten. Det eneste som har skjedd, er at storsamfunnet har kommet med en viktig beskjed:

Du kan fortsatt ikke si hva som helst og komme unna med det. Også metoo-bevegelsen må bli voksen og tilpasse seg rettsstaten. Men ellers skal du stå på din rett og ikke la deg pille på nesen.

Her kan du lese flere kommentarer av Erik Stephansen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag