Nei til oljepenger til næringslivet

Det er ikke kapitalmangel i norsk næringsliv, og derfor ikke nødvendig å bruke oljepenger som statlig kapitaltilførsel til bedrifter, konkluderer et offentlig ekspertutvalg.

– Vi tilrår ikke at det opprettes nye fond med oljepenger for å kjøpe eierandeler i norsk næringsliv, sier professor Agnar Sandmo ved Norges Handelshøyskole (NHH) til Aftenposten.

Han har ledet det offentlige ekspertutvalget som har hatt til oppgave å se på om våre oljekroner bør brukes til investering i norske bedrifter. I konklusjonen, som offentliggjøres mandag, peker gruppen på at det sjelden er vanskelig å finne investeringskapital til gode prosjekter. Det er når lønnsomheten daler at interessen for investering på naturlig vis tørker inn.

En rekke næringslivsledere har tatt til orde for at oljepengene bør brukes for å sikre mer kapital og et norsk eierskap i næringslivet. Spesielt har Norsk Investorforum profilert seg med et slikt krav.

Sandmo mener dessuten at et investeringsfond vil gi spillerom for lobbyister og dermed et press på politikere.

– Hvis myndighetene gir etter for et slikt press kan det svekke verdiskapningen i økonomien fordi andre forhold enn lønnsomhet bestemmer investeringene, sier han.

(© NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag